Annons

Det här händer med din kropp om du låter katten spinna på din mage

Annons

Katter som spinner, är både lugnande och mysiga att titta på. Och nu visar det sig att katter som spinner kan ha positiva effekter på vår hälsa.

En katt spinner när den är nöjd och belåten, men den kan också spinna för att lugna ner sig själv. Tamkatter spinner med en frekvens på runt 20 svängningar per sekund, och det ska vara just de svängningarna som kan påverka våra kroppar. Om du har en katt som spinner har du enligt forskare tur - här är några av de fördelar det kan ha på din kropp.

Minskar stress

Det är inte bara mysigt när katten spinner i vår närvaro - det minskar också stress, får oss att känna oss säkrare och kan sänka antalet stresshormoner i kroppen.

katt1

Sänker blodtrycket

När katten spinner stressar vi mindre, något som orsakar att vår blodtryck sänks. Högt blodtryck kan vara farligt, så detta är en annan av många hälsoeffekter kattens spinnande har på oss.

Hjälper till med andningen

Forskare tror att människor som har andningsproblem kan dra nytta av att ha en katt som spinner. Det hjälper dem att komma ihåg att andas, och man tror på att det är kattens spinnande som påminner om in- och utandningar.

katt

Kan läka ben

Studier har visat att katters spinnande kan bygga upp benstyrka, vilket gör det lättare för dem att leka efter en benbrott eller fraktur. De bästa frekvenserna för att främja benstyrka är från 25 till 50 hertz (svävningar per sekund) Eftersom de flesta katter kommer ganska nära 20 Hz, kan deras spinnande definitivt påskynda benens läkning.

katt3

Skyddar mot hjärtsjukdomar

En studie från University of Minnesota visar att kattägare löper hela 40 % mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar, samt löper mindre risk att drabbas av hjärtattacker. Forskarna tror att detta beror på att stressnivån sänks så mycket av den lugnade spinnande-ljudet våra fyrbenta vänner gör.

Hjälper mot inflammationer

Tro det eller ej, men det finns också studier som visar att en katts spinnande kan även motverka inflammationer och svullnader i leder och senor.

DELA gärna artikeln med dina vänner - speciellt dem som skulle behöva gosa lite extra med en spinnande katt ?

Annons