Annons

Detta sker i ett barns kropp när föräldrarna skriker på dem

Annons

Att vara förälder är en otrolig upplevelse, som verkligen fyller en med glädje och kärlek. Men liksom alla djupa och komplexa erfarenheter innebär det också en viss mängd trötthet och stress.

Att springa efter energiska barn som alltid är på språng och ta följderna för alla deras fantastiska påfund, utöver hushållsarbetet, jobb osv - kräver utan tvekan mycket energi, men också mycket tålamod.

Frestelsen som vi riskerar att ge vika för är att avreagera oss genom att skrika på barnen, för att få dem att lyda och samtidigt släppa ut en del av den stressen vi samlat på oss. Att skrika på barn har dock extremt negativa fysiska konsekvenser: här är vilka de är och hur man undviker att skrika.

Följderna för barnet


Enligt den forskning som utförts av universiteten i Pittsburgh och Michigan finns det fyra sätt på vilka att skrika på barn påverkar deras hjärnutveckling och neurologiska utveckling negativt.

1. Den cerebrala callus kroppen - som förbinder hjärnans två delar - kan få ett begränsat blodflöde som skadar barnets balans och uppmärksamhetskapacitet.

2. Eftersom skrik används för att varna för fara, stimulerar det produktionen av kortisol - stresshormonet - som predisponerar kroppen att attackera eller fly. Därför blir barnets kropp spänd och tankarna stannar upp.

3. Att skrika på barn kommer att undergräva deras självkänsla. Det kan leda till att de tror att de inte är älskade eller uppskattade, även om deras föräldrars avsikt är att tillrättavisa dem.

4. Barn som drabbas av verbalt våld kan utveckla beteendeproblem, såsom tendensen att ljuga, depression, aggression och dålig prestanda i dagliga aktiviteter.

Varför skriker man på sina barn?


Även om man inte vet i detalj vilka negativa effekter det har på barnen att man skriker på dem, vet föräldrar trots allt att deras barn kommer att lida av det. Så varför fortsätter de då att skrika? Huvudsakligen av dessa två skäl:

1. Ofta replikerar föräldrar de beteendemönster som de upplevde i sin barndom: Om deras föräldrar skrek, kommer de också att göra det med sina barn. Låt oss därför befria oss från de felaktiga föräldramodellernas vikt även för att inte fördöma våra barn att göra detsamma när de blir vuxna.

2. Man ger efter för stress och utmattning, vilket gör att ens vrede exploderar mot de som står en närmast, barnen. Vi vet att det är orättvist och skadligt: låt oss då stoppa det.

Så låt oss istället möta de svåraste stunderna med tålamod och medvetenheten om att de förr eller senare kommer att ta slut och istället tänka på all den kärlek som våra barn ger oss.

Annons