Diskmaskinstillverkare: Skölj inte av din smutsiga disk

Nu är svaret äntligen här: Ska du skölja av din disk innan du lägger i diskmaskinen?

Publicerad av ViralKing, gilla oss gärna:

cevritbv

Tillverkare av diskmaskiner och tvättmedel ber er att INTE spola vatten på disken innan de ska in i diskmaskinen.

95 procent av användarna sköljer sin disk under rinnande vatten skriver VG.no innan de stoppar in den i diskmaskinen, visar undersökning som vitvarutillverkaren Miele har gjort.

- Manuell sköljning är det största misstaget folk gör när de använder en diskmaskin säger produktchef Tommy Christoffersen i Miele Norge till NRK.no.

Andra tillverkare som VG har talat med är överens.

Avancerade diskmaskiner - du kommer att spara vatten

– När fabrikerna testar diskmaskiner så testas de utan att maten sköljs bort. Och det visar sig att resultatet är bättre då. Dessutom tar det mer energi att skölja först och maskinmedlet rengör väldigt bra. Det är ett självrensande filter som gör att matresterna samlas och löses upp. Detta går genom en separat pump och försvinner, säger Kjetil Mikkelborg, marknadsansvarig vid Grundig, till VG.

Anledningen till att du ska låta bli att skölja disken innan du stoppar in den i maskinen är att dagens maskiner är relativt avancerade. De flesta av dagens maskinmärken har en inbyggd automatik som kan analysera hur smutsig disken är. Och om en hel del av smutsen redan avlägsnat kommer maskinen sänka temperaturen och tiden, medan den mest effektiva temperaturen är upp till 60 grader.

Hos maskindiskmedlet Finish är det klart att maten ska skrapas bort, inte sköljas. I Electrolux har de samma åsikt.

– Det är den nya teknologin som är så. Du kommer att spara en hel del vatten, eftersom sköljprogrammen använder högst fyra liter. Och du kan tänka dig hur mycket varmvatten som går åt när du sköljer tallriken, säger Finn Aagaard, presskontakt vid Electrolux i Norge, till VG.

Han rekommenderar att du skrapar av köttben, fiskben och de största matresterna, restan av matresterna fixar diskmaskinen själv.

- Så är du en av dem som sköljer av dina smutsiga tallrikar, glas och bestick innan du stoppar in dem i diskmaskinen? 

Du bör du sluta med det - om du vill få så rent resultat som möjligt. 

Dela gärna så att fler vet om detta, spara vatten och energi!

Publicerad av ViralKing, gilla oss gärna:

Dela på Facebook