Drottning Margrethes ord om svenska invandringen

När drottning Margrethe tog emot franska journalister inför presidenten Emmanuel Macrons kommande statsbesök var hon tydlig med en sak. Hon menar att de som bor i Danmark ska följa det danska sättet att leva.

– Det är viktigt att de som kommer till vårt land vet att de nu är i Danmark, och att det finns ett visst sätt att leva på – som de inte kan undgå, sa hon till Ekstrabladet.

Det vore helt otänkbart att kung Carl Gustaf, 72, eller kronprinsessan Victoria, 41, skulle öppna munnen i en sådan politiskt fråga som invandring och integration. Men i Danmark är det annorlunda.

drottning margrethe av danmark

Drottningens uttalande kom i samband med en pressträff i förra veckan som det danska kungahuset arrangerade inför den franske presidenten Emmanuel Macrons, 40, besök i Danmark i slutet av augusti.

Det välbesökta mötet med journalisterna ägde rum på drottningens franska vinslott château de Caïx nära Cahors i södra Frankrike. På pressträffen fick drottningen frågan om varför Sverige och Danmark har så olika politik kring invandring.

– Ja, det är där man kan se att vi är annorlunda. Det kan överraska, men så är det. Sverige är geografiskt sett mycket större än Danmark, och där är därför också en större befolkning. I Danmark är alla mycket tätare på varandra, och då lägger man märke till skillnader, förklarade drottningen.

Uttalat sig flera gånger tidigare

Drottning Margrethe har tidigare kommenterat invandring. 2015 sade hon i en intervju att det är väsentligt att invandrare förstår hur Danmark är, och att det kan skilja sig från andra ställen i världen.

– Ja, vi ska ta emot, men vi ska också berätta vad vi förväntar. För det är vår gemenskap de kommer till. Vi ska göra plats för dem, men de ska förstå var i världen de har hamnat. Den ena platsen är inte likadan som andra platser i världen, sa hon till Berlingske.

Även i vårt södra grannland finns det stora utmaningar kring integrationen. 

- Vi trodde nog, att det skulle gå av sig själv. Om man gick på gatorna i Köpenhamn och drack det kommunala vattnet och tog den kommunala bussen, skulle man snabbt bli dansk, men så har det inte gått, sa drottningen redan 2016 i boken ”De dybeste rødder - Dronningen fortæller om Danmark og danskerne”