Annons

Ebbas pappa: De bär ansvaret för att min dotter Ebba är död

Annons

Stefan Åkerlund förlorade sin elvaåriga dotter vid terrordådet på Drottninggatan den 7 april förra året. I dag vill han genom ett debattinlägg i Expressen uppmärksamma att dådet inte ens skulle ha inträffat om den svenska staten hade sett till att migrationspolitik och utvisningar hanterats korrekt.


”Ebbas mördare kom till Sverige på grund av en huvudlös asyl- och migrationspolitik som saknar motstycke i Europa, ja faktiskt i hela världen. Och han var kvar i Sverige på grund av en dysfunktionell statsförvaltning, delvis en följd av den överbelastning som den förda politiken hade skapat. Det är de etablerade partierna i Riksdagen – både Alliansen och de rödgröna – som bär ansvaret för den politiken”, skriver han.

Men det stannar inte där. Han uppmärksammar också att många individer i de politiska partierna motarbetats när de varnat för konsekvenserna av den förda politiken. Även här finns ett ansvar, menar Åkerlund.

”Det är också de som bär ansvaret för att alla som ifrågasatte den politiken – också i deras egna led – brännmärktes”, fortsätter han och konstaterar även att ”efter dådet har dessa politiker inte gjort någonting för att utreda hur det kunde ske”.

Det krävs enligt honom en ständig haverikommission som är frikopplad från staten. Den kommissionen önskar han driva tillsammans med näringslivet och civilsamhället. I slutklämmen vill han även se ett ansvarsutkrävande. Han avslutar:

”I uppgiften ingår att bedöma myndigheters och enskilda befattningshavares ansvar för det inträffade och föreslå lämpliga följder för de ansvariga. Haverikommissionens första ärende ska vara terrorattentatet på Drottninggatan 2017”, avslutar han debattartikeln i Expressen.

Håller du med Stefan?

Annons