Efter att en hälsosam hund DÖR efter en normal promenad uppmanar hundägaren andra att inte göra samma misstag.

När det är varmt ute ser vi till att våra familjer och barn är säkra. Vi dricker tillräckligt med vatten, applicerar tillräckligt solskydd, och håller oss nedkylda.

Men samma försiktighetsåtgärder krävs för hundar också. Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) varnar människor att se till att husdjur är säkra i värmen efter att en hund dog av värmeslag.

Den 5-år gamla hunden rapporterades vara "i fin form och hälsosam" innan han dog under en promenad när temperaturen i Storbritannien varit runt 30°C fem dagar i rad.


Organisationen fick mer än 729 samtal om att djur lämnas i heta utrymmen.

"I morse blev vi informerade om att en hund dog av värmeslag efter en promenad vid klockan 9:00, temperaturen var då 21 grader", sa en talesman för RSPCA i Altrincham.

RSPCA lämnade flera varningar när temperaturen börja stiga men människor var fortfarande ute med sina hundar under dagens varmaste timmar. 

"Hunden var annars fullt frisk. Trots många varningar om värmen ser vi fortfarande att hundar går till affärerna, till skolan eller så snart ägarna kommer hem från jobbet, säger RSPCA.

"Igår var högsta temperaturen för dagen klockan 4 och det var då de flesta hundar var ute och rörde sig. Det spelar ingen roll om din hund är vit, ung, inte en bulldog eller 'van vid värmen'. Var uppmärksam på hundens behov."


När hundens kroppstemperatur stiger till farligt höga nivåer kan hunden få värmeslag. Det är stor risk för hundar att få värmeslag om de lämnas i en varm bil eller rör på sig.

Lämna aldrig din hund i en varm bil, även om fönstret är lite öppet.

Gå ut med hunden de tider som är kallare och stanna ibland och sätt dig i skuggan med hunden. Använd inte en munkorg eftersom den kan försvåra hundens flämtande.

Tecken att en hund har värmeslag är:

Överdrivet flämtande

Vacklande eller vinglande

Kramper

Hög kroppstemperatur

Mörk eller klarröd tunga

Torra slemhinnor i munnen

Blodig diarré 

Kräkningar

Om du tror att din hund kan ha drabbats av värmeslag, bör du försöka att sakta sänka hundens kroppstemperatur.

Detta kan du göra genom att hälla kallt, inte iskallt, vatten på hunden. Ge hunden också vatten att dricka tills andningen börjar bli mer stabil.

"Vi förstår att det är viktigt att gå ut med hunden men kom ihåg att promenader i höga temperaturer kan orsaka allvarlig och oåterkallelig skada, i vissa fall kan de leda till döden" Sa RSPCA.

Testa också marken innan du går ut med din hund eftersom en het yta kan bränna fötterna på hunden. Sätt handen på marken 30 sekunder om det är för varmt för dig är det för varmt för din hund. 

Nu i sommarvärmen är den här informationen på LIV OCH DÖD så se till att DELA till alla dina vänner så att vi tillsammans kan rädda hundarna.


Dela på Facebook