Efter att hennes bebis dör på grund av ett enkelt beslut på förskolan kommer den här mamman aldrig att ge upp

En mamma talar om sin dotters död - hennes död kunde ha undvikits.

Lisa Smith har en vacker familj. Tillsammans med sin man och två små pojkar är hon en del av en traditionell familj. Men denna familj har varit med om en hemsk tragedi. Innan Lisa fick sina söner hade hon en dotter som heter Mia som dog på förskolan 2015. Hon var 17 månader gammal. Även om det är ett par år sedan hennes dotters död försöker Lisa upprepade gånger påminna människor om att tragedin kunde ha förhindrats.

Mias förskollärare lät henne sova i en bilstol.

Förskolläraren väckte inte henne eller bytte hennes sovplats. Att hon lät Mia sova är anledningen till att flickan nu är död. Lisa fick ett samtal medan hon var på jobbet - Mia hade inte vaknat efter sin tupplur.


Lisa sa att varken hon eller hennes man visste att Mia sov i sin bilstol. De antog att deras barn sov i en spjälsäng. När hon dog fanns en ledig spjälsäng precis bredvid henne, som hon lätt kunde ha sovit i.

Bara några veckor innan Mias död hade hon bytt från en bilbarnstol till en större för småbarn. Den bilstolen blev kvar i bilen.

När förskolläraren hade satt Mia i bilstolen använde hon en som tillhörde förskolan. Föräldrarna visste inte och de hade inte försett Mia med en som passade hennes storlek. De gav aldrig sitt tillstånd för detta. Lisa visste att det var farligt för barn att sova i bilstolar, så  hon och hennes man tog alltid tog ut Mia ur sätet när hon sov.

Mia dog av positionell asfyxi - vilket händer oftare än de flesta föräldrar kan ana.

När en bebis sitter upprätt kan luftvägarna stängas och därefter kan de kvävas. Det är en fruktansvärd tragedi som påverkar barn i bilstolar, eftersom de inte är tillräckligt starka för att hålla huvudet uppe. Deras kinder pressas mot nacken när de sover, vilket blockerar andningen. I vissa fall kan bilbältet i dessa säten blockera luftvägarna.


Detta händer för ofta. Barn kan dö utan några som helst ljud. Av alla spädbarnsdöd som involverar stolar i USA från 2004 till 2008 var hela 48% dödsfall relaterade till positionell asfyxi. 


Lisa visste inte att Mia sov i ett bilsäte tills polisen berättade det. Hon är säker på att de flesta föräldrar och vårdnadshavare inte vet hur farligt det kan vara och därför talar hon ut.

Den här historian är hjärtskärande. Lisa är modig som kämpar för att sprida den vidare och förhindra fler olyckor. Dela gärna vidare.


Dela på Facebook