Annons

Efter beslutet - nu införs åldersgräns för att sola på solarium

Annons

Nu när sommaren är slut är det många som vill bättra på solbrännan under hösten. Men om du är under 18 år så kommer det inte vara lika lätt som tidigare. Om några dagar, den 1 september, införs nämligen en 18-årsgräns på landets alla solarier.

Införandet av solarium åldersgränser har diskuterats i några år. Den 15 mars tog Riksdagen beslut om införandet av 18-åldersgräns på solarium.

I Sverige är det ungefär fyra av tio tonåringar och unga vuxna som solar solarium. Bland dem är strålskador i form av hudrodnad med smärtande solsveda inte ovanliga, Strålsäkerhetsmyndigheten.

Anledningen till att regeringen inför åldersgränsen är för att minska risken för hudcancer som är den cancerform som ökar mest i Sverige, enligt Socialstyrelsen

Image result for solarium free stock


I Sverige avlider cirka 500 människor varje år av av malignt melanom och Sverige ligger på fjärde plats när det gäller antalet nya fall av hudcancer i förhållande till folkmängd.

Samtliga aktörer inom branschen måste från och med den 1 september förvissa sig om att användaren har fyllt 18 år detta kan man, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, göra genom att ha personal på plats som kontrollerar kundernas ålder eller genom att använda en teknisk lösning som säkerställer att endast kunder över 18 år kan få tillträde till solarierna.

Det räcker inte med att informera om åldersgränsen genom den skylt med information om 18-årsgränsen som måste sitta synligt vid det kosmetiska solariet. Den verksamhetsutövare som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Det finns två undantag från kravet på åldersgräns på solarium. Barn och ungdomar kommer att fortfarande kunna sola solarium om det är i medicinskt syfte eller om det sker privat, till exempel hemma.

Lagen förväntas bli ett hårt slag mot många små solarieägarna som inte har råd att investera i ny teknik eller bemanning för att kontrollera åldern på besökarna, berättar en solarieägare för Svt.se

Ett tiotal europeiska länder, däribland Norge och Finland, har redan infört en 18-årsgräns. Vad tycker du om beslutet?

Annons