Efter en månad i Sverige - Nu praktiserar Mustafa på ICA

ICA Olsson i Älvdalen, ungefär 4 mil från Mora, hade ett problem. De fick cirka 500 nya kunder när nyanlända flyktingar kom till flyktingförläggningen. Det var tufft att kommunicera, men sedan kom 23-årige Mustafa Al Azzawie till butiken och ville praktisera. Den arbetskraft som Ica handlaren Bengt Leandersson letade efter. Han fungerar som flyktingers egen handelsman på Ica i Älvdalen, både vad gäller språk och varukunskap.

För en dryg månad sedan kom Mustafa Al Azzawie till Sverige efter resan Turkiet-Grekland-Makedonien-Ungern-Österrike-Tyskland-Sverige. När Ica-handlaren Bengt Leandersson behövde hjälp när det kom busslaster med flyktingar för att handla. Både med språk och med kunskap om hur detaljer i en butik fungerade.

Den 23-årige Mustafa blev då räddningen som gör att allt fungerar i butiken. Det rapporterar DT.

– Vi har blivit bra bemötta och allt är bra, men jag vill inte bara gå och vänta. I början fick jag hjälpa Migrationsverket med att göra listor på alla som bodde i lägret, men jag ville gärna göra något mer. Så jag tjatade till mig ett papper om praktikplats från Migrationsverket, tog bussen till Älvdalen och gick in på ICA och fick träffa Bengt, berättar Mustafa för DT.

Bengt berättar för tidningen att han är strålande glad över lösningen med Mustafa som praktiserar helt utan ersättning.

– Han gör ett perfekt jobb, vi har verkligen nytta av honom, säger ICA-handlaren Bengt.

Fem dagar i veckan tar Mustafa första bussen från Trängslet och sista bussen hem, för att utan ersättning praktisera i butiken och hans stromtrivs i ICA-butiken.

– Jag trivs verkligen och alla svenskar och alla i butiken är så vänliga mot mig. Men jag vill också studera svenska, säger Mustafa som försöker att lära sig så mycket svenska som möjligt i butiken.


Dela på Facebook