Annons

Efter hotet mot samebyn – här hittas renar torterade och ihjälskjutna

Annons

Renar har hittats plågade och ihjälskjutna efter hoten mot Girjas sameby, skriver Expressen.

En månad efter den historiska domen i Högsta domstolen där Girjas sameby gavs ensamrätt att upplåta jakt och fiske i området har invånarna där upplevt en eskalerad nivå av hat och hot mot sig. 

Det var självklart många som blev glada för detta, men samer har sedan dess vittnat att de mötts av en fruktansvärd hatvåg till följd av detta. 

”Själviska äckliga jävla as är vad ni är”, hoppas ni själva inser att ni startat krig nu”, lydde en av flera hatiska kommentarer på sociala medier. 

”Kom ihåg nu, ta era gamla bilar, kör ihjäl alla renar ni vill och skär av öronen efteråt”.

Nu verkar hoten ha gått från ord till handling. Flera renar har hittats ihjälskjutna och många av dem har torterats innan sin död.


 – En av renarna hade skjutits långt ner i halsen vilket gjort att den legat skadeskjuten länge. Man ser i snön att den sparkat omkring sig i många timmar, och den var fortfarande lite varm när vi hittade den, trots att det var 15 minusgrader, säger Sara, som är med i samebyn till Expressen.

Resterna av ihjälskjutna och plågade renar hittades i söndags dumpade i sopsäckar längs E4 norr om Gällivare.

– Det är inte vanligt att nån dumpar skallar från döda renar efter vägen där renägare passerar flera gånger om dagen, säger Sara, och menar att detta varit en ”väldigt utstuderad aktion”.

Det här är så fruktansvärt. Att någon väljer att ta ut sin ilska efter en rättslig tvist på det här viset. Detta får det att vridas om i magen på oss.

Annons