Efter läkarnas påhopp mot Stina Wollter: ''Ärligt. Det gör förbannat ont.''

Konstnären, radioprofilen och kroppsaktivisten Stina Wollter är en av de kändisar som många svenska folket gillar. Hon ägnar mycket tid åt kroppspositivitet och kroppsaktivism som uppskattas av många svenskar.

Under senaste tiden har hon delat historier från föräldrar som berättat att deras barn fått en oerhörd matångest eftersom läkare eller skolsköterskor använt fel ord.

Nu vill hon sprida kunskap och få fler att förstå hur mycket några ord kan skada.

Tyvärr har inte detta arbete välkomnats väl av alla. Nu menar flera läkare och skolsköterskor att det är hennes fel att föräldrar gått ihop för att sätta dem på plats.


Stina Wollter har ett klockrent svar på tal och på sin Instagram delar hon med sig av det. Inte för att sätta någon på plats utan för att upprätta rättvisa för hennes brinnande engagemang och arbete för att allt fler unga människor ska lära sig att älska sig själva.

Så här skriver hon i ett inlägg:

”Hej kära följare.

Hej alla hundratals som delat och läst berättelser och vittnesmål om möten med vården som skapat ångest och t o m ätstörningar hos barn och unga. Jag har inte ens hunnit fram till de senaste 200 och jag vet inte om jag orkar. Jag får mail från läkare och skolsköterskor som menar att jag är skyldig till att ”föräldrar går ihop för att mobba skolsköterskor”.

Jag har använt min plattform för att visa andras ord och upplevelser eftersom det verkar finnas något som gått snett med katastrofala följder- och för att det kanske finns en möjlighet att rätta till det.

 För framtida hälsa, för våra barn, för alla som redan ska förhålla sig till ett samhälle som hamnat i fartblindhet vad det gäller normer. Jag har blivit kontaktad av några skolsköterskor som verkligen läst och bearbetat det jag delat och de vill vara med och skapa förbättring och förändring.

Jag kommer skicka ett antal anonymiserade vittnesmål till den organisation som de tror kan fånga upp och bearbeta detta. Även en politiker har hört av sig. Jag kommer jobba med detta. Jag har mina första lediga dagar på länge och jag måste bara pusta lite först.

Jag kliver undan här. Jag tycker det känns fruktansvärt orättvist att bli en syndabock i detta. Ärligt. Det gör förbannat ont.”

Stina Wollter förtjänar verkligen alla hyllningar för att hon står upp och orkar ta striden inte bara för sig själv – utan för alla andra med! Dela gärna!