Elever slutar inte använda mobilerna under lektionerna - då kommer läraren på något genialt!

När jag gick i skolan hade vi inga mobiltelefoner eller datorer. Men nu har alla elever smartphones eller laptops som drar till uppmärksamhet.

Fyra av tio 10-15-åringar har totalt mobilförbud på sina skolor. Av dem tycker över hälften att förbudet är bra. Det visar en undersökning som Novus har gjort med nära 1 200 elever i årskurs 4-9 på uppdrag av Telenor.

– De signaler vi får är att det är vanligt att skolor väljer att införa det i sina ordningsregler just med hänsyn till studieron. Ordningsregler utarbetas under medverkan av eleverna och på så sätt ökar ju möjligheterna att de efterlevs eftersom de blir förankrade på ett annat sätt, säger Anna Medin, jurist på Skolverket, till Lärarnas tidning.

Det här är ett problem i många länder och många lärare försöker komma på kreativa lösningar för att få få bukt med detta problem.

En utav dem är Debbie Simon undervisar i spanska på Sierra Vista High School i Las Vegas, och har nyligen blivit uppmärksammad i amerikanska medier för sitt ”mobilhotell”.

– De kommer in, lägger mobilen i sin respektive påse, och låser in dem. Det är allt! säger hon till KTNV Las Vegas.

Påsarna låser via magnet in mobilerna och öppnas inte förrän vid lektionens slut.

Engagemanget har gått upp i klassrummet, säger skolans rektor John Anzalone.

– Det är faktiskt flera elever som kommit in till mig och sagt: Tack! Jag har inte kunnat fokusera så här bra i skolan på flera år.

Till tv-kanalen säger en flicka att ”vi är mer fokuserade nu”. I händelse av en nödsituation tillåter lärare eleverna att låsa upp sina telefoner och gå utanför klassrummet. Föräldrarna kan också ringa till skolan direkt om de vill nå sina barn.

Kolla in videoklippet nedan för att höra mer om påsarna och dela gärna om du tycker att fler skolor borde ta efter detta!


Dela på Facebook