Annons

Eliza och Nadia lämnade Ikea i ilska efter upptäckten i varuhuset

Annons

När Nadia Simeonidou och hennes dotter Eliza fick se skyltningen på Ikea i Malmö blev de så förbannade att de gick hem utan att handla.

– Ikea förstärker folks fördomar. Jag är jättechockad, säger Nadia, 39.

Mamman Nadia Simeonidou och hennes dotter Eliza åkte till Ikea på Svågertorp i Malmö för att köpa prylar, men åkte hem tomhänta efter att ha sett hur de skyltat upp sex fiktiva, skånska vardagsrum, skriver Expressen.


Eliza Simeonidou, 18, är engagerad i organisationen Helamalmö som jobbar för integration och mot segregation, är van att tackla fördomar. Men det här blev alldeles för mycket. 

De som "bor" i rummen beskrivs olika – tre rum i en lägre prisklass och tre i en högre. Den arabiska familjen på Rosengård bodde inte i de dyrare rummen.

Anonym arabisk familj

Mamma och pappa Yassin och Hanan – utan efternamn – har tre barn på åtta, sex och fem år och bor på 19 kvadratmeter. De heter inget. Hur gamla föräldrarna är nämns inte.


– Det ska väl vara typiskt för Rosengård. Invandrare med många barn som kommit tätt, säger Eliza Simeonidou till Expressen och fortsätter:

– Och invandrarna har förstås inget efternamn.

Men Johan Svensson och Maria Nilson i Bjärred är 32 respektive 31 år, får vi veta. De bor dessutom i ett större rum på 25 kvadratmeter. 

– I Bjärred är det jättefint, förstår man. De har större vardagsrum och efternamn. Vad är det för bild människor får av Malmö? frågar Eliza Simeonidou.


Det finns dessutom andra utan efternamn, men då sätts åldern ut och barn heter något.

Både hon och mamma Nadia, som är lärare, blev så förbannade att att de gick hem utan att handla.

– Detta bekräftar alla fördomar folk har om Malmö. Vi blev ganska upprörda och gick därifrån utan att handla, säger Nadia Simeonidou.

Efter att Kvällposten har kontaktat Ikea ska de "se över" sin skyltning. Företaget försäkrar att mångfald och inkludering är viktigt.

– Men vi ska se över skyltningen redan i morgon. Om vi ser att vi hamnat i ett mönster vi inte varit medvetna om så ska vi naturligtvis ändra på det, säger Felix Östman.

Se klippet nedan och kommentera gärna vad du tycker om detta:

Annons