En del tycker djuren ser gulliga ut när de gör detta. Men det kan vara livsfarligt!

Hundar och katter gör massor av konstiga, bedårande saker. För det mesta tar vi bara några bilder och skrattar. Men några av våra husdjur beteenden kan faktiskt vara tecken på ett stort medicinskt problem.

Har du någon gång sett en hund eller katt pressa huvudet mot väggen? Det kan ses som "gulligt" och knasigt beteende, men sanningen är att det kan vara ett livsfarligt beteende och du behöver ta ditt husdjur till veterinären på en gång. 


"Head pressing" är faktiskt ett symptom på nervsystemet skador eller förgiftning på grund av skadad lever. Du kanske bara trodde att din hund eller katt var dum eller dramatisk, men den tvångsmässiga uppgiften att trycka huvudet mot väggen är vanligtvis ett tecken på att ditt husdjur behöver akutvård.

Det kan var ett försök att minska smärta som djuret känner.

Det kan finns flera anledningar till att djuret beter sig på det här sättet, inklusive giftförgiftning och hjärnskador från en sjukdom som prosencephalon sjukdom, skriver PetMD. Hundar och katter av alla raser och åldrar kan uppvisa "head pressing", så det är viktigt att vara uppmärksam och se till att du förstår de möjliga orsakerna till ditt husdjurs udda beteende.

Så om man har ett husdjur som ofta trycker huvudet mot en vägg är det viktigt att vara uppmärksam och kolla upp vad det kan bero på. Det här gäller även andra djur som kor, hästar och getter.

Vissa vanliga sjukdomar och sjukdomar är förknippade med beteendet, som vanligtvis kallas att "head pressing"

Dessa sjukdomar och skador inkluderar:

  • Hydrocephalus (vatten i hjärnan)
  • Hepatisk encefalopati (ses hos djur med leversjukdom)
  • Tumörer i hjärnan
  • Stroker eller slaganfall i hjärnan
  • Huvudtraumor Inflammatoriska och infektiösa typer av meningit och encefalit

Förutom att pressa huvudet mot väggar och möbler så är djuren väldigt ängsliga, har inga reflexer, kan gå i cirklar, får kramper eller får nedsatt syn.


Det är viktigt att ingripa direkt genom att ta djuret till veterinären som kan göra en undersökning. Ni kan rädda livet på ert husdjur genom att veta det här!

Dela det här med era nära och kära så att de kan veta om detta - det händer oftare än man tror.

I videon man ni se hur "Head Pressing" förekommer: titta hur valpen går längs väggen och stannar mot väggen utan anledning. Ägaren borde reagera direkt!