En halv miljon kvinnor tvingas leva på lägsta pensionen ''Politikerna bryr sig inte om oss''

Idag lever en halv miljon kvinnor helt eller delvis på garantipension, vilket motsvarar ungefär 8 000 kronor i månaden.

De blev förlorarna när politikerna på 90-talet ändrade pensionssystemet, vilket de inte skulle få reda på förrän många år senare.

Före det nya pensionssystemets införande, grundades tidigare på de 15 bästa yrkesåren. Då kunde många kvinnor vara hemma med barnen, utan att det behövde påverka deras pension alldeles för mycket.

Men när pensionsystemet sedan ändrades till att pensionen i stället räknas på den inkomst man haft över hela livet. Då drog dessa kvinnor en nitlott, och i dag lever omkring en halv miljon kvinnor på den så kallade garantipensionen, uppger Expressen.

Image result for old woman looking out window

– Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort, sa dåvarande statsminister Göran Persson (S) redan 2005 till Expressen.

Inför det kommande riksdagsvalet utgör just dessa kvinnor för nära 7 procent av rösterna, men känner sig trots det bortglömda.

– Jag klarar mig för att min man också har pension, säger 87-åriga Märta Lindström Bagge som bor på Berga äldreboende i Solna till Expressen.

Socialdemokraterna är de enda av de tre största partierna som överhuvudtaget ens nämner frågan i sin valfilm: "Alla som har slitit ett helt yrkesliv ska få en pension man kan leva på", säger Stefan Löfven.

På äldreboendet tycker de att det är svårt att göra skillnad på partiernas vallöften för pensionärerna.

– Politikerna bryr sig inte om pensionärer. Vi är bara till besvär, säger Rigmor Norell till Expressen.

523 000 kvinnor i Sverige lever idag helt eller delvis på garantipensionen, och 220 000 av dessa kvinnor är födda före 1937.

Dela gärna informationen vidare, så att fler får upp ögonen för att de kan ha rätt till mer pengar än så.