Enars höft började ruttna - efter lång väntan på operation

Enar Rönnqvist i Njurunda fick vänta på sjukvård. Han hade så ont i sin höft att han knappt kunde gå och på nätterna vaknade han av värken. Men hans plågsamma väntan på hjälp blev 16 månader lång.

Allt började i april 2011 när småmaskinsreparatören Enar Rönnqvist i Njurunda, Sundsvall, ramlade i en trappa och krossade vänster höft. Höften skruvades ihop och allt fungerade bra i några år.

– Sedan började skruvar och spik komma ut genom benet här och var, och de blev tvungna att ta bort skiten. Kanske skar de fel eller nåt. Men efter det har jag haft en sjujävulsk värk, säger Enar till Aftonbladet.

I väntan på operation hann höften börja ruttna.

Den andra september 2016 hade Enar en remiss till ortopeden i Sundsvall, och i mars 2017 skulle han få träffa en läkare för att sedan operera, men det ställdes in, någon förklaring till varför fick dock aldrig familjen. Och inte heller kom det någon ny tid.

Enars hade då gått med fruktansvärda smärtor i flera månader, vilket gjorde att hans fru Laila Rönnqvist hörde av sig till ortopeden. De uppmanades hennes man i stället att söka vård i Hudiksvall eller Stockholm, då de saknade läkare som kunde ta sig an Enar. De sökte sig till andra län, men inte heller där kunde någon hjälpa Enar.

Till slut blev Enar tvungen att åka in till akuten i Sundsvall. När en läkare i Sollefteå sedan jämförde röntgenbilder kunde man konstatera att den långa väntan förvärrat Enars situation.

– Han sa att det var en av de sämsta höfter han hade sett. Den hade börjat ruttna och bli svart, säger Enar till Aftonbladet.

Så här ska det absolut inte få gå till. Dela gärna för att vara med och höja rösten för bättre vård!


Dela på Facebook