Englas mamma: Sluta kalla det för livstids fängelse

Snart har det gått 9 år sedan mordet på tioåriga Engla Höglund som skakade Sverige.

Anders Eklund dömdes till livstids fängelse för det fruktansvärda dådet. Snart kommer dock Eklund att kunna ansöka om att få straffet tidsbestämt. Det får Englas mamma Carina Höglund att reagera.

– Sluta kalla det för livstids fängelse, skriver hon.

År 2008 mördades den 10-åriga Engla Höglund av Anders Eklund från Torsåker, som nu sitter i fängelse dömd till livstid för mordet på henne och den 31-åriga Pernilla Hellgren.

Men nästa år kan Anders Eklund ansöka om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Det reagerar Englas mamma, Carina Höglund, starkt på:

– Många medborgare skulle antagligen bli mycket förvånade över hur lite lagens strängaste straff överensstämmer med verkligheten. Livstids fängelse är inte tidsbestämt. Den dömde, brottsoffren, offrens anhöriga och samhället vet därför inte hur länge den dömde kommer att sitta i fängelse, skriver hon i Expressen.

I en motion till Centerpartiets riksstämma föreslår Höglund, som också är centerpartist, att straffet döps om till ”obestämt straff med möjlighet till tidsbestämmelse”.

– När den käraste du har mördas ska du inte behöva efterforska livstidsstraffets betydelse. Därför föreslår jag i min motion att termen livstids fängelse slutar att användas av rättsväsendet och byts ut mot något mer passande som ger en rättvis bild av straffet. Mitt förslag är att kalla det obestämt straff med möjlighet till tidsbestämmelse, skriver hon i Expressen.

Vad tycker ni? Ska man sluta kalla det för livstids fängelse?

Dela på Facebook