Entreprenören vill köpa ett gammalt kryssningsfartyg: När sanningen avslöjas kommer tårarna

Sverige är inte det enda land där bostadsbristen är hög. På många platser runt i världen är det svårt att ordna fler bostäder. Ännu värre är det för de utsatta i samhället. Sjukpensionärer, arbetslösa och hemlösa. 

Staden Portland i Maine, USA, har haft en allvarlig brist på prisvärda bostadsalternativ utan lösning i sikte. Det ser dock ut som om en lokal företagare kan ha en perfekt idé som definitivt är unik, men kan också fungera helt.

Mannen vill omorganisera ett gammalt kryssningsfartyg som inte längre är i bruk till bostäder för de hemlösa.

Entreprenören, Ken Capron, har planer på att köpa ett gammalt kryssningsfartyg och låta det ligga i stadens stora hamn. permanent bryta det i stadens stora hamn. Genom att låta människor bo på båten, skulle staden faktiskt skapa ett helt nytt och flytande samhälle. Det skulle lösa bristen på boende för över tusen personer.

”Vi tittar på fyra grupper som behöver boenden: de hemlösa, låginkomsttagarna, arbetarna och invandrarna. De behöver också yrkesutbildningar och vi skulle erbjuda de ombord,” sa Ken Capron i en intervju med WMTW.

Den ambitiösa mannen har planerat det här konceptet väl, och borgmästaren är definitivt öppen för förslaget.
Kryssningsfartyget skulle behöva byggas om till fem olika däck. Varje däck skulle vara utrustad med inte mindre än hundra lägenheter och erbjuder gott om utrymme som kräver lite justeringar.

"Det är en kreativ idé", säger Capron. "Det här är en lösning på så många problem."

Naturligtvis är den viktigaste frågan vem som skulle betala för kryssningsfartyget och nödvändiga justeringar, men Caprons entreprenörsanda garanterar att planen kan fungera och är ekonomiskt genomförbar. Precis som en sann entreprenör bestämde sig mannen för att göra saker på ett ovanligt sätt och försöka saker som andra inte helt enkelt har försökt förut.


”Jag har ingen aning om det är den mest galna ide jag någonsin hört eller den mest briljanta, men det jag gillar är att det kommer nya kreativa lösningar på hur vi ska bygga bostäder i Portland City,” sa borgmästare Ethan Strimling. ”Det finns massvis med hinder som vem som helst behöver övervinna för att göra detta, men jag behöver bostäder. Om människor vill ge mig galna och långsökta idéer lyssnar jag gärna!”

Det finns uppenbarligen många utmaningar och hinder, men entreprenören har redan ansökt om bidrag som skulle möjliggöra en oberoende genomförbarhetsstudie.

Enligt The Miami Herald har förslaget initialt tagits emot väl.

Det beräknas att kostnaden för ett sådant kryssningsfartyg kostar mellan 5 och 100 miljoner dollar. Med plats för över tusen människor ombord skulle det bli en av de första flytande samhällena.

Vad tycker du om förslaget?


Dela på Facebook