Annons

Experter: Svininfluensan är på ingång - det här MÅSTE du ha koll på

Annons

Det var 2009 som svininfluensan spreds världen över. Viruset började spridas i Mexiko i mars det året och nådde Sverige under hösten. Nu befarar experter att den farliga influensan gör comeback i Sverige i år – och den väntas slå till på bred front.


Årets influensavaccinering startar den 6 november, och i år tror Folkhälsomyndigheten att det som tidigare kallades svininfluensan, A(H1N1), kommer tillbaka.

Experterna på Världshälsoorganisationen (WHO) slår sina kloka huvuden ihop och försöker varje år att förutspå vilka stammar av influensan som kommer bli den dominerande. Problemet är att produktionen av vaccinet tar sex månader, och beslutet måste därför fattas långt i förväg.

– Det är ett jättestort pussel som läggs varje år, i februari för norra halvklotet och i september för det södra. Vi har flera tusen stammar att ta ställning till när vi väljer ut några få som ska ingå i vaccinet, säger Mia Brytting, chef på enheten för laborativ virus- och vaccinövervakning på Folkhälsomyndigheten, till TT enligt Expressen.

Mia Brytting har dock goda förhoppningar om att vaccinet kommer skydda.

– A(H1N1) har inte cirkulerat i Sverige de senaste två åren i någon större omfattning, alltså har immuniteten börjat avta. Om det nu blir den kommer årets vaccin att skydda väldigt väl, säger Mia Brytting, till TT.

Då kan du vaccinera sig

Riksgrupper uppmanas alltid att vaccinera sig inför influensasäsongen från och med den 6 november.

Riskgrupper:

Personer över 65 och gravida ingår i riskgruppen. Risken att drabbas av influensan ökar om du tillhör dessa grupper:

  • Har en hjärtsjukdom
  • Har en lungsjukdom (exempelvis kol eller astma)
  • Har diabetes typ 1 eller 2
  • Lider av kraftig övervikt
  • Har nedsatt immunförsvar
  • Har kronisk njur- eller leversvikt
  • Har flerfunktionshinder
  • Har andningsproblem genom neuromuskulär sjukdom

Källa: 1177

Dela vidare denna viktiga uppmaning till dina nära och kära.

Annons