Familjen räddar knölvalen från en säker död - då händer detta

Under en segeltur fick Michael Fishbach, medgrundare av The Great Whale Conservancy (GWC) och hans team syn på något de inte ville se. En stor knölval guppade i vattnet och den visade inte ett enda tecken på liv.

Först trodde de alla att knölvalen var död; den var intrasslad i ett fiskenät fiskarnas nät. Men plötsligt vände sig den stora varelsen och släppte ut en djup andning. De förstod att det åtminstone fanns en gnutta hopp, så Michael hoppade i vattnet för att undersöka saken närmare.

”Jag insåg snabbt att valen var allvarligt intrasslad i ett nät, av den typ lokala fiskare använder. När jag simmade bredvid djuret möttes våra ögon. Vi kunde inte dela några ord, men jag ville att valen skulle få veta att vi var där för att hjälpa till”, säger Michael Fishbach enligt The Dodo.

Jättevalen kunde inte simma och människorna på båten visste att de var tvungna att agera snabbt för att kunna göra en snabb räddning.

Den låg 5 meter under ytan och kunde inte andas. Teamet måste jobba snabbt och med den enda kniven de hade ombord fick de skära genom nätet. Andra uppgiften var att hålla valen lugn så att den skulle tillåta dem att närma sig den. 

knölval, räddningsaktion, michael fishbach

Snart fick de loss en fena från nätet och den ivriga valen började genast simma iväg, och drog med sig hela båten en knapp kilometer. Efter en stund stannade hon och lät besättningen skära upp nätet.

De kallade valen Valentina efter att de lyckades rädda henne. Valentina visste under hela processen att människorna inte var där för att skada henne, de var där för att hjälpa. När de lyckades rädda henne, simmade Valentina iväg lite för att fira hennes nyfunna frihet. Men innan hon simmade iväg för gott, var hon tvungen att tacka sina räddare. 

I nästan en hel timme bjöd knölvalen på en spektakulär show framför människorna i båten.

knölval, räddningsaktion, michael fishbach

"Jag vet vad hon gör. Hon visar oss att hon är fri."

Videon nedan berättas av Michael Fishbach. Han berättar historien om hur han och hans team lyckades rädda denna magnifika varelse.