Annons

Fattigpensionären Eva, 74, om nya förslaget på pensionsskatten: ''Oförskämt''

Annons

Fattigdomen bland våra svenska pensionärer har länge varit föremål för het debatt. Var sjätte pensionär, eller 312 000 äldre svenskar, ligger under gränsen för fattigdomsrisk. Detta är oacceptabelt. Efter ett långt arbetsliv ska man ha en värdig ålderdom.

Både M och KD vill sänka skatten för pensionärer, men även om de skulle få igenom sitt nya förslag ställer sig många kritiska.

En av dem - 74-åriga fattigpensionären Eva Jalding.

Får ut 12 854 kronor i månaden

När skatten är dragen har hon 12 854 kronor kvar i månaden att leva på. Det är precis snäppet över inkomstgränsen för relativ fattigdom 2018 (enligt prognosen).

Den nya budgetreservationen, som föreslås av M och KD, skulle innebära att hon fick en dryg hundralapp extra kvar i månaden.

– Det är nästan oförskämt – den hundralappen kan man ­både ha och mista, säger Eva Jalding till Aftonbladet.


Eva engagerar sig till vardags i Tantpatrullen. De är alla över 64 år och många av dem fattigpensionärer och jobbar för att hela pensionssystemet ska göras om.

Hon är visserligen positiv till sänkta pensionsskatter – men menar att det nya förslaget inte kommer göra någon större skillnad.

– Det här med skattesänkningar låter bra. Men det är väldigt ­lite pengar det rör sig om, så det­ ­måste till någon rejäl förändring, säger hon till Aftonbladet.

Det är skamligt att svenska pensionärer som hjälpte till att bygga upp landet riskerar fattigdom. Dela vidare för att uppmärksamma detta!

Annons