Annons

Finansministerns löfte: Bensinskatten kommer att höjas - här är anledningen

Annons

Finansminister Magdalena Andersson är övertygad om att bensinskatten kommer att höjas igen. Det uppger Aftonbladets Lena Mellin att Andersson har sagt i en intervju. Höjningen ska enligt Mellin ske inom ramen för en större skatteväxling på 15 miljarder.

Stora delar av Sveriges befolkning har tagit till uppror mot bensinpriserna för att pressa politikerna till att göra något åt det.

Effekten?


Bensinskatten kommer att höjas igen – för klimatets skull.

 – Men för att det ska fungera långsiktigt måste växlingen göras på ett sätt som gör att alla kan vara med och att det finns en bred acceptans för det man gör, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet och fortsätter:

 – Omställningen kan inte handla om att stockholmare med höga inkomster ska köpa Tesla. Det måste handla om att alla människor i hela landet ska ha möjlighet att ställa om.

Det ekonomiska läget innebär flera förändringar i Sverige de kommande åren. Då 40-talisterna börjar fylla 80 ska det satsas mer på äldreomsorg, samtidigt som man bygger ut sjukvården.

Detta medför dock att att andra saker blir påverkade ekonomiskt.

– Om man blickar framåt ser jag inte att vi är i et läge att sänka skattenivån, tvärtom. Den stora generationen 40-talister börjar komma upp i 80-årsåldern och har rätt till en trygg ålderdom med bra sjukvård och äldreomsorg. Det kommer att kräva prioriteringar, förklarar finansministern och fortsätter:

 – Det betyder mer pengar till välfärden. Det kommer att behövas mycket stora resurstillskott.

Med det sagt kommer skattetrycket med största sannolikhet att öka.

 – Jag ser inte att det är läge för minskande skattenivåer framöver. Förutom äldreomsorgen behöver vi satsa på försvaret, fler polisanställda och bygga ut kommunikationerna, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet. 

Annons