Annons

Flickan bar stringtrosor - nu frias mannen för våldtäkt

Annons

Försvarsadvokaten i en våldtäktsrättegång visade upp målsägandes trosor och sa: "Ni måste titta på sättet hon var klädd." Nu hålls protester runt om i Irland, och kvinnor tweetar bilder på sina trosor som stöd för våldtäktsoffer.

Nu växer protesterna efter ett uppmärksammat våldtäktsmål på Irland. Mannen frikändes i domstolen – för att den 17-åriga flickan bar stringtrosor med spets.

En 27-årig man friades tidigare i november efter att ha stått åtalad för våldtäkt på en 17-årig tjej. Men det som har fått mest uppmärksamhet är inte den friande domen, utan något som hände under själva rättegången. Under rättegången höll försvarsadvokaten Elizabeth O´Connell upp ett par av 17-åringens trosor i rätten och sa: ”Ni måste titta på sättet hon var klädd. Hon hade på sig en stringtrosa med spets i fram”.

Budskapet nådde även fram till Dáil, irländska parlamentets underhus, när politikern Ruth Coppinger höll upp ett par trosor i kammaren.

– Det kanske verkar pinsamt att visa ett par stringtrosor här, men anledning till att jag gör det – hur tror ni det känns för ett våldtäktsoffer eller en kvinna i den orimliga situationen när hennes underkläder visas i en domstol, sa Ruth Coppinger, skriver The New York Times.

Image result

Mannens försvarsadvokat Elizabeth O’Connell menade att domstolsjuryn borde lägga vikt på vilken typ av underkläder som tonåringen hade på sig vid tillfället för den påstådda våldtäkten, skriver tidningen Independent.

– Ni måste titta på hur hon var klädd, sa den kvinnliga försvarsadvokaten i sin slutplädering.

– Hon bar ett par stringtrosor med spets framtill.

Efter den påstådda våldtäkten ska en ordväxling ha ägt rum där flickan påpekade att mannen våldtagit henne.

– Hon var ganska tydlig med att hon inte samtyckte, hon påpekade att hon aldrig haft sexuellt umgänge förut, sa åklagaren Tom Creed under rättegången, enligt Independent.

”En kvinna ska kunna gå utan trosor”

27 åriga mannen, som har nekat till anklagelserna, friades sedan av en jury som bestod av åtta män och fyra kvinnor. Den friande domen har utlöst en våg av protester.

Stringtrosor

Under hastaggen #ThisIsNotConsent, "det här är inte samtycke", har kvinnor publicerat bilder på sina underkläder i spets för att dels visa sitt stöd för den 17-åriga flickan men också understryka att val av underkläder inte har med sex att göra.

Annons