Annons

Föräldrar över hela landet rasar mot Socialdemokraterna efter deras reklamutskick

Annons

Nu rasar föräldrar över hela landet mot Socialdemokraterna, efter deras reklamutskick. 

– Jag blev förbannad, säger fyrbarnspappan Magnus Munther, 34, från Ekeby till Expressen.

I slutet av augusti presenterade Socialdemokraterna sitt stora vallöfte. Förslaget kallas för en familjevecka och innebär att föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år och innebär att föräldrarna skulle få en vecka extra betald föräldraledighet per år.

Förslaget beräknas kosta 5,6 miljarder kronor.

Mot bakgrunden av det vallöftet lanserade samma regeringsparti en reklamkampanj i veckan, något som inte gick som planerat.

Enligt Ekuriren har 250 000 föräldrar över hela Sverige fått ett brev hemskickat där det på framsidan framgår att både skola och fritidshem kommer vara stängt på fredag.

”Hej alla föräldrar. Glömt inte att skola och fritidshem är stängt på fredag på grund av planeringsdag!”, inleds meddelandet. På blanketten står det vidare: ”Ps. Det går löss. Glöm inte att kamma dina barn ikväll”.

Det är på baksidan av blanketten som det framgår att blanketten är utskickad från Socialdemokraterna. Där står utrikesminister Margot Wallström som avsändare och det framgår att brevet egentligen är reklam från Socialdemokraterna om vallöftet om en extra veckas föräldraledighet.

Men flera föräldrar trodde att lappen faktiskt kom från barnens skola.

Pappan Magnus Munther, 34, är pappa till fyra barn som alla går i skolan, och under onsdagen var det bara glada miner i hemmet efter att barnen fått reda på att de skulle få vara lediga på fredag.

– De var jätteglada och då tittade jag på framsidan och tyckte det var väldigt märkligt. Jag kollade skolans portal och när jag sedan vände på bladet så såg jag att det var reklam. Det var väldigt missvisande, säger han till Expressen.

Barnen blev besvikna när de fick förklarat för sig att det inte var skolan som hade skickat ut lappen, utan regeringen.

– Jag blev förbannad och tänkte att sådant där kan man inte skicka ut. Sedan fick jag förklara för ungarna att det inte är skolan som har skickat ut det, utan att det är regeringen. De tyckte det var tråkigt och blev lite ledsna för de trodde att de skulle vara lediga.

Flera föräldrar har hört av sig till honom och reagerat på reklamen.

– Det var ett väldigt märkligt utskick. Det var många som trodde på det och hade gått in på skolans portal och tittat innan de vände på lappen. 

Socialdemokraterna svarar på kritiken

– För oss är det naturligtvis viktigt att mottagaren uppfattar att vykortet kommer från oss. Vårt mål är att skapa kännedom om Familjeveckan och att det är Socialdemokraterna som vill införa den, säger han till Expressen och fortsätter:

– Även om vykortet är en lek med en lapp om planeringsdag så finns det ju ingen skola som avsändare på vykortet. Däremot vår partilogga och en text från oss. Så jag tycker att vi är tydliga.

Sedan förklarar han vidare om vad syftet med utskicket var:

– Vi vet att många har svårt att stanna hemma med sina barn och flexa från jobbet vid till exempel planeringsdagar. I det här direktutskicket har vi tagit vår utgångspunkt i svenska familjers utmaning att få familjeliv och arbetsliv att gå ihop. Det är många som fått lappar från skolan om planeringsdagar och annat som ibland gör livspusslet svårt.

Vad tycker du, borde man införa "familjevecka"?

Annons