Annons

Föräldrarna vägrar göra abort på ’missbildad’ bebis – titta nu på honom 2 år senare

Annons

För föräldrar som välkomnar sitt första barn i världen kan livet bli lite komplicerat. Det är en glädjande tid, men föräldrar ber också att allt går enligt planen. Vad andra tycker om barnets utseende är typiskt det sista med förväntat förälderns sinne..

Sara Heller välkomnade sitt första barn till denna värld - en liten pojke med namnet Brody. Tillsammans med partnern Chris Eidam hade paret upptäckt något väldigt ovanligt hos Brody, redan när Sara var 24 veckor gravid.


Saras ultraljud visade att Brody hade ett särskilt svårt fall av läpp- och gomspalt. Sarah och Chris blev förstås oroliga, men paret bestämde sig för att göra något annorlunda med sonens diagnos. Läkarna frågade paret om de även ville behålla barnet, men Sara och Chris var fast att de fortsatte graviditeten. Sara säger att hon ville förändra sättet människor ser på barn med läpp- och gomspalt, för att hennes son var vacker.

”Det är OK att vara stolt över ditt barn, oavsett omständigheterna. Vi ville ändra på hur bilder av nyfödda måste se ut när föräldrar lägger ut foton på Facebook och Instagram. Vi ville sprida kunskap om läpp och gomspalt" , säger mamman till Today.com.


Cirka 150-200 barn per år föds med någon form av läpp-, käk- och/eller gomspalt i Sverige. I USA är motsvarande siffra omkring 2 650.

Barn som föds med gomspalt genomgår genomgår ofta flera operationer, samt behandling för att lära sig att äta och prata. 

Sara och Chris, som inte hade pengar till en operation, var dock fast beslutna om att förändra människors sätt att tänka kring läpp och gomspalt.


De postar ofta nya bilder på Brady på Facebook, och delar med sig av hans lyckliga leende.

– Du kan ju se att han är en vanlig bebis, säger hon till Omaha News.

Men Sara fick en motbjudande kommentar på ett Instagram-foto som hon laddat upp på sin son. Den som kommenterade var inte säker på vad som hände med Brody ansikte.

”Vad är det för fel på din sons ansikte?”.

Sara säger att hon inte bara blev chockad av kommentaren, hon var inte heller förberedd på att försvara sin sons utseende. Ändå började hon utbilda andra i läpp-, käk- och gomspalt (LKG) för att hjälpa till att minska missuppfattningarna som människor kan ha kring sjukdomen - en mycket annorlunda inställning än hennes första reaktion.


Sara berättar: ”Jag bestämde mig för att utbilda, snarare än att skapa en konfrontation. Så skulle jag vilja att Brody gör i framtiden också. Jag vill att han ska utbilda andra och vara en förebild för andra barn med läpp-, käk- och gomspalt, som inte kan göra sin egen röst hörd.”

Kort efter de elaka kommentarerna på Facebook möttes Sara av en annan total överraskning.

Under ett restaurangbesök kom servitören fram till bordet med en gåva från någon av gästerna vid ett annat bord. Gåvan såg ut att vara en ihopvikt servett, men det visade sig vara en check på 8000 kronor med orden “Till ditt vackra barn”.


”Tårarna föll ned från mina kinder i samma stund som jag såg detta. Lyckan jag kände i mitt hjärta var obeskrivlig”, säger Sara.

Den generösa och överraskande gåvan hjälpte Sara och Chris att betala för några av Brodys sjukvårdskostnader. Brodys senaste operation var den 3 januari, en operation som syftade till att reparera läppen. Brody läker väl och kan vänta sig ytterligare operationer, när han är mellan 9 och 12 månader gammal.


En överraskande gest från en främling gjort stor skillnad för denna familj, som behöver all stöttning och uppbackning de kan få! 

Nu har pojken växt upp.

Låt historien om Brody vara en ledstjärna och dela den vidare om du också tycker att alla barn förtjänar kärlek, respekt och en chans i livet – oavsett hur de ser ut!

Annons