Forskare: Man ska aldrig avsluta ett sms med en punkt

När någon avslutar ett sms med en punkt går det en rysning genom kroppen: ”Varför är hen arg på mig? Vad har jag gjort för fel?”

Nu har forskare släppt en studie som visar varför man inte bör använda punkt i sms.

– En punkt i sms har en större betydelse än bara att avsluta en mening, säger Mark Liberman, professor i lingvistik vid Universtity of Pennsylvania.

Publicerad av ViralKing, gilla oss gärna:

Att sätta punkt efter en mening i ett sms anses av många vara ett tecken på ilska, irritation eller bara dryghet. Ett ”Ok” som i sms:t här nedan, till exempel:

oksms23

Men varför har en vanlig punkt fått en så mycket mer komplicerad betydelse i sms och chattkonversationer?

Forskare har kommit fram till att punkter i sms har blivit ett sätt att säga något mer med meningen, att uttrycka att man förhåller sig negativ till det den andra personen pratat om.

– I världen av chatt och sms-meddelanden är det praxis att avsluta en mening genom att helt enkelt sluta skriva, utan att sätta en punkt. Att använda punkt får då en större betydelse än att bara avsluta en mening eftersom mottagaren börjar fundera på varför du faktiskt har använt en punkt, säger Mark Liberman, professor i lingvistik vid Universtity of Pennsylvania, till New Republic.

smskf

Om man i stället hade svarat ”Ok!” på sms:t ovan hade man förmedlat en känsla av att man är positivt och vänligt inställd till frågan som ställs. Ett ”Ok” är enligt studien ett tecken på irritation och ilska. Så: Korrekt grammatik är helt enkelt inte optimalt när man sms:ar eller chattar.

– Det de som använder punkt förmedlar är, icke överraskande, att detta är slutet på vårt samtal – eller åtminstone deras sista bidrag i det, säger Liberman.

Publicerad av ViralKing, gilla oss gärna:

[adsenseCodeOne]

Dela på Facebook