Annons

Forskare: Människor som julpyntar tidigt är lyckligare

Annons

Vi är snabba att döma de som rusar till kartongerna med julpynt tidigt. Men en ny studie visar nämligen att dessa människor är lyckligare.


Det som gör att vi mår bättre av julpynt är, enligt psykoanalytikern Steve McKeown, är att pyntet väcker starka barndomskänslor från våra jular.

En studie publicerad i Journal of Environmental Psychology fann att juldekorationer kan påverka ditt mentala och sociala välbefinnande. Vi blir alltså som barn igen när vi julpyntar.

– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada och julpynt väcker starka barndomskänslor. Dekorationerna är bara ett ankare eller en stig till dessa magiska barndomskänslorna av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt förlänger förväntningarna, säger McKeown till Independent.

Fina minnen

Enligt psykoterapeuten Amy Morin gör nostalgikänslan att vi blir bättre på att förstå oss själva.

– Det kan vara en bitterljuv känsla. Kanske julhelgen påminner en om när en älskad anhörig fortfarande levde, eller att synen av julgranen påminner om hur livet var när man fortfarande trodde på tomten. För människor som har förlorat en närstående kan julen bli en påminnelse av de fina stunder man har haft ihop, och att julpynta tidigt kan få en att känna sig nära den personen, säger Morin till Independent.


Gör att vi framstår som ”normala”

När det gäller ditt sociala liv kan det vara bra att börja julpynta tidigt, då känns du mer vänlig och tillgänglig för dina grannar.

Undersökningar har gjorts där man lät deltagarna titta på hus med och utan julpynt. De som var julpyntade ansåg alla vara mer ”vänliga och sammanhållande”.

Vårt julpyntande gör att vi framstår som ”normala” och vänliga inför grannar och förbipasserande.

Juldekorationer fyller dig dessutom med en känsla av nostalgi, detsamma gäller för andra i ditt grannskap.

Jag tycker att det här var underbara nyheter! Tryck nu på dela-knappen om du håller med, så kan du hjälpa till att sprida den här viktiga informationen till dina jul-älskande vänner!

Annons