Annons

Forskaren: Då blir Sverige kontantfritt och här är anledningen bakom

Annons

Sverige går snabbt mot ett kontantfritt samhälle. Forskare beräknar att år 2025 kommer Sverige att vara helt kontantfritt. Något som kanske inte gynnar alla.

Men alla är inte lika glada – exempelvis har pensionärernas riksorganisation PRO protesterat.

– Det är en lång utveckling som skett över flera decennier som har att göra med att vi får ut löner direkt på bankkonto, att vi byggt upp infrastruktur för kortbetalningar som blivit populärt. Att det på senare år kommit betaltjänster som används i situationer där vi tidigare använde kontanter, säger Niclas Arvidsson, forskare på KTH, till SVT.


Han pekar också ut lagstiftningen i Sverige som orsak.

– Handlare kan säga nej till kontanter, det finns inte i andra länder på samma sätt, säger Arvidsson till SVT och pekar också ut folks teknikintresse samt bankernas egna affärsintressen som anledningar till att vi går mot ett kontantfritt samhälle.

Sverige är ledande när det kommer till ett kontantfritt samhälle

Niclas Andersson menar att Sverige är ett av länderna som är ledande och som ligger absolut längst fram när det gäller att vara kontantfria. Enligt en undersökning som Niclas hänvisar till menar hälften av Sveriges handlare att de kommer sluta ta emot kontanter senast 2025.

PRO säger emot

För pensionärernas intresseorganisation PRO är kontanterna en viktig beståndsdel i det svenska samhället. De har gått så långt att de uppmanat folk att skriva under en namninsamling för att få politikerna att behålla våra kontanter.


På deras hemsida skriver de:

”När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och personer i glesbygd. PRO har länge krävt att bankerna måste ta ett större ansvar för att hantera kontanter, bland annat genom nätverket Kontantupproret”, skriver PRO på sin hemsida.

Vad tycker du om att Sverige går mot ett kontantfritt samhälle? Dela med dig av dina åsikter!

Annons