Annons

Forskarna: Folk som är födda i januari och februari har större chans att bli rika och berömda

Annons

Att ha födelsedag i januari födelsedag innebär några nackdelar.

Det som är negativt med att fira sin födelsedag i januari är att många är slitna och lite trötta efter allt julfriande. Plånboken är inte direkt fylld till bredden efter julens alla utgifter, och en blir inte alls lika överröst med presenter som en hade kunnat bli.

Det iskalla vädret är inte lika optimalt för en stor och härlig födelsedagsfest eller kalas som det är på våren eller under sommarmånaderna.

Men givetvis finns det också en hel del fördelar med att vara januaribarn och februaribarn, i alla fall om vi ska tro på forskarna!

Enligt en studie som publicerats i Journal of Social Sciences har barn som föds i januari och februari större sannolikhet att bli framgångsrika jämfört med de som föds under årets senare månader.

Det gäller både skolbetyg, men även sport. I studien tittade man på 100 kändisar med olika livsstilar, de inkluderade även politiker, entreprenörer, sångare, skådespelare, idrottare, forskare och författare.

Resultaten visade att ett oproportionerligt antal framgångsrika, rika och berömda individer hade födelsedagar i januari och februari.


Forskarna fann även att de som var födda mellan 20 januari och 18 februari hade en ännu högre chans att bli berömda. Studier av 500 företag från 1992 till 2009 visade att barn som har födelsedag i januari är mer benägna till att växa upp och bli vd.

Många av de berömda personerna från hela världen, både levande och döda, faller i den kategorin. Några av de namn som du kanske känner igen är Oprah, Ellen DeGeneres, Cristiano Ronaldo, Jennifer Aniston, Bob Marley, Michael Jordan, Abraham Lincoln, Ashton Kutcher, Wolfgang Amadeus Mozart.

Även svenska Statistiska centralbyrån skriver att Januaribarn mer framgångsrika.

”Vi har inom en rad områden sett att de som är födda tidigt på året är jäm­förelse­vis lite mer fram­gångs­rika. Det ska naturligtvis understrykas att skill­naderna i de flesta fall är små”, skriver SCB.

Känner du någon som är född i januari eller februari?

Dela gärna denna artikel på Facebook för att påminna alla januaribarn och februaribarn där ute!

Annons