Forskarna: För få kolhydrater kan förkorta livet flera år

I jakten på ”den perfekta kroppen” använder många sig utav den populära dieten, LCHF – Low Carb High Fat. Men att äta för lite kolhydrater kan nämligen förkorta livet med upp till fyra år, det skriver The Lancet.

Ny forskning som har följt 15 400 personer sedan 1980-talet hittade de med låg-kolhydrat-dieter dog i genomsnitt fyra år tidigare än de som hade måttliga mängder kolhydrater.


– Låg-kolhydrat-dieter där kolhydraterna ersätts med protein eller fett blir allt populärare. Men våra data tyder på att dessa dieter kan förkorta livslängden och bör därför inte uppmuntras, säger en av artikelförfattarna, Sara Seidelman vid Briham and Women’s Hospital i Boston, till tidskriften The Lancet, som publicerats studien.

Enligt forskarna går resultaten, som presenteras i tidskriften The Lancet, att översätta med att från 50 års ålder så har en person med ett måttligt kolhydratintag i snitt 33 år kvar att leva. En lika gammal person, fast med ett mycket lågt intag, kan förväntas leva 29 år till, medan en person som har ett högt intag i snitt får ytterligare 32 år.

En annan, kompletterande, med fler än 432 000 deltagare i drygt 20 länder visar att LCHF-dieter med fetter och proteiner från växtriket är bättre än fetter och proteiner från djurriket. För att summera resultaten bör vi alltså äta en måttlig mängd kolhydrater kombinerat med växtbaserade fetter och proteiner!