Annons

Forskarnas slutsats: Män mognar inte förrän de fyllt 40

Annons

Det är inte första gången man hör att män i vuxen ålder fortsätter bete sig som barn. Nyligen skrev vi om forskning som kom fram till att män är jättebebisar – som gör livet jobbigare för kvinnor. 

För en tid sedan kom dessutom annan forskning på det här ämnet – och här är vad man kom fram till!

I en studie från University of Oxford så tittade forskare på skillnader i mognad och utveckling när det kom till män och kvinnor. 

Män segare i långvarig utveckling

Man undersökte hjärnan hos 121 män och kvinnor i åldrarna 4 till 40 år. Forskarna ville jämföra resultaten för att kunna dra slutsatser om de skillnader som eventuellt fanns – och hör och häpna, de hittade markanta skillnader.


Huvudslutsatsen forskarna kunde dra var att hjärnans mognad kännetecknas av en långvarig utveckling av funktionella och strukturella nätverk som sträcker sig upp i vuxen ålder.

Resultatet visade att även om hjärnan hos både kvinnor och män i slutändan utvecklar samma förmåga att fungera i det vardagliga livet, så uppvisar ofta män en viss försening i den långvariga utvecklingen av funktionella nätverk jämfört med kvinnor, något som kan fortgå i upp till cirka 40 års ålder.


Kvinnor visar, emellertid, en tidigare försämring av de här funktionella nätverken. Det är sannolikt därför det sägs att män mognar senare i livet än vad kvinnor gör.

Professorn Eduardo Calixto, som arbetar på mexikanska UNAM, har i en vetenskaplig artikel förklarat att även om män generellt har större hjärnor, så visar kvinnans ofta upp bättre effektivitet och är skarpare i flera avseenden.

Anledningen bakom detta är främst hormonella förklaringar, enligt forskaren.


Att män skulle mogna lite senare än oss kvinnor var kanske ingen nyhet, men ändå skönt att få det bekräftat! Eller hur? Tryck nu på dela-knappen, så att männen i din närhet också får läsa om det här!

Annons