Annons

Forskning: De med rött hår har vunnit i genlotteriet

Annons

Det finns många myter om rödhåriga kvinnor och män. Enligt myterna är de hetsiga, känsliga, och de tolererar inte smärta, men forskning visar att "rödhåriga" genen erbjuder mycket speciella egenskaper. Det skriver Illustrerad vetenskap.

Det är det röda hårets ansvar att några av oss är välsignade med. Faktum är att forskare tror att endast två procent av världens befolkning har rött hår, skriver tidningen.

Genen kan också påverka andra saker än bara hårfärgen, enligt ett antal olika studier som har tittat på rödhåriga särdrag.

Rödhåriga har bland annat ett rykte för att tolerera mindre smärta än andra. Undersökningar på Aalborg Universitet i Danmark visade faktiskt att detta är sant. Men då bara på tandvärk och extrema förkylningar skriver tidningen.

När det gäller andra typer av smärta som stick, tryck och den brännande känslan som stark mat framkallar, visar studien att rödhåriga är faktiskt mer motståndskraftiga än andra människor.

Detta är också fallet för läkemedel. Rödhåriga människor är svårare att bedöva, men i gengäld reagerar de bättre än genomsnittet av vissa typer av medicin, enligt tidningen.

Enligt danska forskare verkar det som att genen MC1R är inblandad i hjärnans centrala funktioner tillsammans med de andra melanocortinreceptorerna MC2R, MC3R och MC4R.

Därför kan genen också vara kopplad till intelligens. En brittisk-amerikansk studie visar att rödhåriga människor har fyra gånger högre sannolikhet att bli verkställande direktörer än andra inom samma demografi, avslutar Illustrerad vetenskap.

Är du eller någon du känner rödhårig? Dela då gärna det här vidare så att de kan få läsa de goda nyheterna!

Annons