Annons

Förskolans beslut: Ställer in luciafirandet - ''Vi vill inte exkludera någon''

Annons

Berörda föräldrar till barn på en förskola i Motala meddelades under veckan att skolan upphör med Luciafirande. Anledningen till beslutet är att förskolechefen inte vill exkludera någon i gruppen, skriver Motala Vadstena Tidning.

Jessica Gunninge, vars barn går på skolan, blev mycket besviken.

– Jag blev galen. Jag tycker inte att man ska röra traditioner, säger föräldern Jessica Gunninge till Aftonbladet.

Under onsdagen uppstod debatt vid ett möte mellan föräldrar och ansvariga i förskolan Kärrbacken i Motala i Östergötland efter att förskolan beslutat att ställa in luciafirandet permanent. Föräldern Jessica Gunninge, som suttit i förskolerådet, säger till Aftonbladet att beslutet föregicks av en het debatt, där skolan till slut körde över föräldrarnas vilja.

– Jag blev så förbannad att jag reste mig upp och sa att ”nu går jag ur rådet”. Hon körde över oss totalt, säger hon till tidningen.


Förskolan motiverar sitt beslut så här:

– Det är inte något de kan vara med och bestämma. Beslutet tar vi inom ramen för skollagen, mot diskriminering och kränkande behandling. Vi vill inte exkludera någon, säger förskolechefen Anna Karmskog, till Motala Vadstena Tidning.

Hon ifrågasätter även genusperspektivet att gå på rad i ett luciatåg.

Beslutet handlar också om att ta hänsyn till de som inte har råd att köpa utstyrsel, berättar förskolechefen för tidningen.

”Ska inte röra traditioner”

Men enligt Jessica Gunnine framkom det inte under mötet. Detta var något man hade kunnat lösa genom insamling, förklarar hon för Aftonbladet.

Föräldrar kritiserar beslutet med att luciafirande är en utbredd tradition inom skolverksamheter runt om i landet. Anna Karmskog står dock fast vid att Luciafirande inte ingår i läroplanen.

– Man gör olika tolkningar, förklarade förskolechefen Karmskog.

Vad tycker du om det här? Kommentera gärna artikeln på Facebook!

Annons