Annons

Förslaget: Böter till kattägare - om katterna vistas utomhus

Annons

Inga katter ska få vara utomhus – det förslaget kan bli verklighet i staden Randwick i australiensiska Sydney, skriver ABC News.

Det var förra veckan som Kathy Nielson, nyvald borgmästare i australiska Randwick, lämnade in förslaget. Hennes förslag orsakade uppståndelse innan hon fick majoritetens support. i

Tanken bakom förslaget är att förbudet skulle vara att skydda den inhemska floran och faunan. Förslaget möttes dock av starka reaktioner, en annan rådsmedlem menade till exempel att förslaget var ”fånigt”.


Rådet kommer nu att starta en kommitté för att överväga tre möjliga åtgärder.

  • Ska katter hållas inomhus, särskilt på natten?
  • Ska det införas högre registreringsavgifter?
  • Ska kattägare som tillåter sina djur att springa fritt och bajsa på offentliga platser eller hos grannar få böter?

Randwick har redan strikta regler för vart hundar får vistas. Hundägare som låter sina hundar vara på t.ex en strand bryter mot lagen och får betala böter.

Förslaget dock rört upp en hel del känslor, och delat allmänheten i två läger. Vissa tycker att det är en god idé medan andra anser förslaget vara en katastrof.

”Vi har strikta regler för hundar så varför skulle katter innebära någon skillnad? Jag är trött på att katter i mitt bostadsområde kommer in och bajsar i våran trädgård. Jag önskar rådet här i Brissy också skulle införa detta” skriver en person med signaturen ”Kelly” till Abc News, medan signaturen ”David” hellre ser en kompromiss:

”Jag tycker inte att det är rätt att låsa in katter i deras hem på heltid. Men under fågelsäsongen borde man kanske ha ett utegångsförbud för katterna”

Liknande planer finns på Nya Zeeland. Vad tycker du om förslaget, viktigt för miljön eller en fullkomlig katastrof?

Annons