Annons

Förslaget: ''Gör vegansk mat till standard i svenska skolor''

Annons

Sveriges kommuner måste ta ansvar för klimatkrisen och göra veganmat till standard i skolorna. Det menar debattören och veganmamman Moa Havby.

Mamman Moa Havby från Skellefteå blev rikskänd efter att hennes två barn nekats vegansk mat i skolan och hon behövt ta med veganska matlådor till dem. Nu skriver Moa på Expressen Debatt och menar att veganmat borde bli standard i alla skolor – för miljöns skull.

Veganmat måste bli standard i skolan

– Skellefteå samt andra kommuners ovilja och motsättningar till att servera både mina och andras barn vegankost i skolan är något som helt saknar rimliga grunder. Varför ska mina, andras barn och framtida generationer betala priset för vuxna människors faktaresistens och kognitiva bias? skriver hon.

Köttet och mjölken en stor miljöbov

Moa menar att kött - och mjölkindustrin är en av de största miljöbovarna, som orsakar mer skada på vårt klimat än världens alla bilar, bussar, tåg, båtar och flyg tillsammans. Haven fiskas ur för att kunna föda boskap runtom i världen och regnskogs skövlas till betesmark, menar hon.

Köttet i skolorna måste därför ersättas av veganmat.

– Och när kommuner och dess politiker vägrar ta ansvar inför rådande klimatkris och övergå till veganmat som standard på alla skolor i Sverige. Det är galenskap att skattebetalarna ska stå för skolluncher till våra barn som både skadar deras hälsa och miljön, skriver Moa.


Vad tycker du om förslaget? 

Annons