Förslaget: Låt kyrkklockorna ringa – även om det stör folk

Det har varit en het debatt kring böneutrop och kyrklockor. Vi har tidigare skrivit om att Pekka Heino fick nog av kyrkklockorna på Kungsholmen i Stockholm. Efter klagomålen så har kyrkan nu dragit ned på antalet ringningar.

Men i en debattartikel i Aftonbladet slår Owe Pettersson, medlem i Svenska kyrkan och Furuhöjdskyrkan utanför Uppsala, tillbaka mot kritiken.  

Han menar att vi borde låta kyrkklockorna ringa även om de stör folk. För att påminna om att alla de bra saker kyrkan i moderna Sverige gör för landet.

– Med kristendomen kom det typiska och exklusiva och utmärkande att man brydde sig om sin omgivning på ett osjälviskt sätt. Man ville bidra med allt gott som man kunde till sin närmaste omgivning. Det handlade om utbildning, man startade sjukvård, fattigvård, socialvård och så vidare, skriver han.

”För att påminna om allt gott”

Som exempel jämför Owe Pettersson svenska kyrkan med herrallsvenskan. Förra året drog svenska kyrkans gudstjänst till sig 15 miljoner besökare, att jämföra med herrallsvenskans publik på drygt 2 miljoner, skriver Owe.

– För att påminna om allt gott och osjälviskt arbete som bedrivs i våra församlingar vill jag att kyrkklockorna ska fortsätta ringa. Förminska inte kyrkans historia, skriver Owe Pettersson i Aftonbladet och avslutar med:

– Vår kristna historia betyder monumentalt mycket mer än vad det sekulariserade Sverige kan förstå.


Håller du med Owe om kyrkklockorna?