Annons

Fredrik Reinfeldt: Därför ska svenskarna jobba till 75

Annons

Eftersom vi blir allt mer friska och pigga högre upp i åldrarna är det även rimligt att vi jobbar fler år, det menar i alla fall Moderaternas förre partiledare Fredrik Reinfeldt.

Det blev något av ett ramaskri när dåvarande statsministern, Fredrik Reinfeldt, lyfte frågan om högre pensionsålder i Sverige. I en intervju nämnde han då siffran 75 som ett riktmärke. Reaktionerna blev starka och politiska motståndare ifrågasatte det.

Fredrik Reinfeldt säger nu till Expressen att det han sa uppfattades som att han sa höjd pensionsålder när han sa att man kunde börja med de som vill och kan och är motiverade att ändra sitt mentala riktmärke till 75.


Och idag, 7 år senare står Reinfeldt fast vid att det är rimligt att vi jobbar fler år.

– Ja, eftersom vår medelålder stiger fort och vi får ett allt längre livslängdsantagande för stora grupper. Det talas om att hälften av de som föds i dag kommer att leva tills de är 100 år gamla. Pensionssystemet är inte ett trolleri, de år vi jobbar ska finansiera de år vi inte jobbar, som förskola, utbildning och pensioner. Då kan inte ekvationen blir att färre jobbar och fler lever av det arbete som finns kvar. Det här gäller inte bara i Sverige, utan i hela den utvecklade världen, säger Fredrik Reinfeldt Expressen TV:s privatekonomimagasin Dina Pengar.

Fredrik Reinfeldt  har tidigare uppmanat fler äldre att byta jobb – för att de ska orka jobba tills de fyller 75 år.

– Det går åt rätt håll. Jag är helt övertygad om att det här (att byta karriär mitt i livet, reds. anm) snart kommer att bli allmänt accepterat. Det är bra för vår egen hälsa och utveckling. Det är också bra för samhällsekonomin, för då blir pensionerna starkare, säger Reinfeldt till Expressen.

Vad tycker du om Fredrik Reinfeldts förslag? Dela gärna för att engagera andra i diskussionen.

Annons