Annons

Fullt frisk hund dog efter promenad – läs veterinärens varningstecken man ALDRIG får ignorera

Annons

Nu när sommaren äntligen är här tar vi det alla lite försiktigt i solen. Vi ser till att få i oss tillräckligt med vatten, använder solkräm och låter de små barnen få vara i skuggan.

Men även för våra fyrfota vänner kan sommaren vara tuff i värmen, och nu går The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) i Storbritannien ut med en varning till alla hundägare – efter att en hund dött i samband med en helt vanlig promenad.


Hunden som dog av värmeslag var bara fem år. Han ska ha varit både vid god form och levt ett hälsosamt liv innan han dog efter att temperaturen nådde över 30 plusgrader under fem dagar i rad i Storbritannien förra året.

”Den här morgonen informerades vi om att en lokal hund igår dog av värmeslag, efter att ha tagits ut på promenad klockan 9 på morgonen när temperaturen var 21 grader celsius”, skrev RSPCA på sin Facebook-sida.

Det låter kanske inte så farligt varmt. Men temperaturerna den veckan hade varit på rekordnivåer.

”Hunden var 5 år gammal och frisk och kry”, skriver de i inlägget.

Missa inte varningssignalerna

”Trots många varningar om värmen ser vi fortfarande hundar som tas med till affärer, skolan, eller så fort ägarna kommer hem från jobbet. Vi förstår den stora vikten av att gå ut med hunden, men ha alltid i åtanke att promenader i höga temperaturer kan leda till allvarliga och oåterkalleliga skador, och i vissa fall död”.


RSPCA uppmanar alla hundägare att hålla koll på dessa varningstecken: 

  • Flämtande
  • Stapplande eller vinglande
  • Krampanfall
  • Hög kroppstemperatur
  • Mörk eller klarröd tunga
  • Torra slemhinnor i munnen
  • Blodig diarré 
  • Kräkningar


Detta ska du göra om hunden drabbas av värmeslag

Om du misstänker att din hund drabbats av värmeslag, se till att agera omedelbart!

Ta hunden till en sval plats, och ring en veterinär. För att försöka få ned kroppstemperaturen så dabba dem med svalt vatten – inte kallvatten – och ge dem lite vatten i taget att dricka, tills att de slutar flämta. 

Sprid gärna detta vidare så att alla hundägare får reda på denna viktiga information!

Annons