Gambia: Presidenten stoppar kvinnlig omskärelse

Kvinnlig omskärelse ska förbjudas i Gambia med omedelbar verkan.

gambia

Det ska inte skäras i gambiska kvinnors könsorgan!

Det slog det afrikanska landets president Yahya Jammeh fast i ett uttalande tidigare i veckan och förklarade samtidigt att ett förbud mot könsstympning ska gälla direkt. Det skriver The Guardian.

Informationsministern Sheriff Bojang skrev på Facebook att presidenten har förklarat att kvinnlig könsstympning har förbjudits i Gambia med omedelbar verkan, skriver Reuters.

Utspelet bekräftades snart av kampanjgrupper som jobbar hårt för att få bort sedvanan. Där efterlyser man nu lagstiftning.

[contentblock id=2 img=html.png]

-President Jammehs tillkännagivande skickar ett tydligt budskap till världen, men genom att snabbt få till stånd en lag kommer en ännu starkare signal att sändas ut, säger aktivisten Jaha Dukureh till Reuters och konstaterar samtidigt att ett förbud är nödvändigt för att rädda "ett oräkneligt antal liv i Gambia".

När kvinnor omskärs, kan delar av det yttre könsorganet vara borttaget. T.ex. blygdläpparna och klitoris vilket kan orsaka problem med blödningar, infektioner, smärta medan andra får svåra komplikationer vid förlossningar senare i livet.

Mer än 130 miljoner kvinnor i världen beräknas vara omskurna, främst i Afrika och Mellanöstern. I Gambia påstår man att cirka 76 procent av landets kvinnor har genomgått ingreppet.

Aktivisten Jaha Dukureh, som under flera år har kämpat mot omskärelse i Gambia är med glädje och förbryllad av presidents uttalande. - Jag hade inte föreställt mig att det någonsin skulle införas. Jag är mycket stolt över mitt land, och jag är verkligen, verkligen glad, säger hon.

[contentblock id=6 img=gcb.png]

Dela på Facebook