Annons

Genialt: Med detta enkla knepet kan man slippa gå upp och kissa om nätterna

Annons

Du kanske känner igen situationen. Du vaknar mitt i natten och gör den nattliga turen till toaletten. Det är inte skoj att gå till toaletten timmar innan väckarklockan ringer. Problemet drabbar många människor. Nu har japanska forskare presenterat en potentiell anledning till problemet. Och hemligheten, den ligger i dieten.

"Problemet" för nokturi, och även om "problemet" ofta kommer med ålder. Så det finns faktiskt några andra orsaker som många inte vet om kan bero på överaktiv blåsa, läkemedel, diabetes eller prostataförstoring hos män, men det kan också bero på att du dricker för mycket strax innan du sover.

person retrieving salt from a small bowl

Men nu menar japanska forskare från Nagasaki University, att en annan anledning kan ligga i din diet – och mer specifikt, i salt.

Japanska forskare från Nagasaki University hade misstankar om att natrium kan ha något att göra med hela den nattliga väsen, så laget genomförde ett experiment: de berättade för en grupp av 223 medlemmar att minska saltintaget med ungefär 20 procent, och mätte sedan resultatet.

Image result

– Att behöva urinera på natten är ett stort problem för många människor, särskilt när de blir äldre. Det här visar att det enkla modifikationer av vår diet för att ge kraftigt förbättrad livskvalitet, säger Matsuo Tomohiro från Nagasaki University enligt News.com.

I studien deltog sammanlagt 300 män och kvinnor. De deltagare som sänkte sitt dagliga saltintag från 10,7 gram till 8 gram gick från 2,3 nattliga toaletturer till 1,4. För deltagare som ökade sitt saltintag till 11 gram behövde använda toaletten mer frekvent. Även dagliga toalettbesök blev färre när saltintaget minskade.

Studien är liten och enligt forskarna krävs större insatser för att bekräfta fynden - men det är värt ett försök.

Dela gärna vidare artikeln på Facebook, genom att uppmärksamma denna potentiella anledning, så hoppas jag åtminstone att någon kan få hjälp med sina besvär.

Annons