Annons

Glädjebeskedet: Pensionärer får sänkt skatt i nya budgeten

Annons

Glädjebeskedet för pensionärer: Sänkt skatt för alla personer över 65 år!

Nu står det klart att Magdalena Andersson (S) väljer att ta med förslaget på sänkt skatt för pensionärer i övergångsbudgeten, rapporterar Expressen.

Förslaget om sänkt pensionärsskatt innebär att att skatten ska sänkas från 1 januari 2019 för alla personer över 65 år med inkomsten mellan ca 17 000 och 98 000 kronor i månaden. Förslaget kommer att röra cirka en miljon personer!

Den som har en månadsinkomst på 25 000 kronor kommer att skattesänktningen bli ungefär 350 kronor i månaden, alltså ungefär 4 200 kronor i lägre skatt per år, skriver DN.

Genom förslaget tas hälften av den skillnad som idag finns i beskattning mellan löneinkomst och pension bort. Sänkningen kommer att ske genom att förstärka det så kallade förhöjda grundavdraget, det skriver Expressen.

Alla pensionärer får inte sänkt skatt

Men en ekonomisk smäll hotar ungefär 8000 pensionärer. För personer över 65 år med en förvärvsinkomst över cirka 98 000 kronor per månad kommer det nya förslaget innebära en högre skatt. Anledningen är att denna grupp med nuvarande regel redan betalar lägre skatt än lönetagare under 65 år.


Den offentligfinansiella kostnaden av förslaget beräknas till 4,17 miljarder kronor per år.

”Efter en relativt hög tillväxt under 2018 förväntas BNP växa i långsammare takt nästa år. Arbetslösheten väntas hamna på 6,4 procent 2018 och vara oförändrad under 2019. Prognoserna är mer relevanta för innevarande år än för kommande, eftersom en ny regering kommer att lämna förslag om ny politik”, skriver Magdalena Andersson till Expressen.

Vad tycker du om detta? Dela gärna med dina vänner så att fler får ta del av nyheten.

Annons