Annons

Gravida Anne, 23, äter bara frukt – bebisen kommer gå på samma diet

Annons

Anne Jensen är gravid i 25:e veckan med sitt första barn. I tre års tid har hon enbart ätit frukt – och hennes barn kommer att behöva följa mammas exempel.

Nu är läkare kritiska till mammans vanor.

Anne Jensen, 23, från Danmark har testat flera olika dieter under sin livstid. Förr var hon väldigt petig med maten men när hon gick över till vegetarisk kost ändrades allt, skriver Daily Mail.

– Inledningsvis så blev jag vegetarian för att få bli del av en grupp. Tidigare så var jag väldigt petig med maten och tyckte inte om mycket. Men efter att jag blev vegetarian så började jag äta mer och mer. Jag insåg då att jag inte alls var petig, jag tyckte bara inte om kött, säger Anne Jensen

Efter ett tag gick hon över till vegansk kost och slutligen helt fruktbaserad.

Nu har hon endast ätit frukt i tre år.

– Folk som är strikt veganer följer olika upplägg. Vissa föredrar starka smaker, nötter och frön. Men jag gillar att hålla det enkelt, menar Anne Jenssen.

En vanlig dag för Anne Jensen inleds ofta med en halv vattenmelon. Till lunch brukar hon äta en smoothie som hon gjort på fem bananer, bär och vatten.

Till middag kan det serveras en sallad bestående av spenat, två salladshuvuden, tomater, mango och apelsin- eller jordgubbsjuice till det.  

– Folk som är strikt veganer följer olika upplägg. Vissa föredrar starka smaker, nötter och frön. Men jag gillar att hålla det enkelt, menar Anne Jenssen. 


Bebisen ska gå på samma diet

Anne är just nu gravid i vecka 25 med sitt första barn och hon är säker på att hon kommer föra vidare sin frukt-diet till barnet.

– När jag har fött så kommer jag att vilja äta en helt och hållet fruktbaserad kost, sen så vill jag att mitt barn kommer att göra samma sak. Jag kommer att amma så länge som bebisen vill det. Jag vet att det är huvudkällan till kalorier men jag kommer att introducera annan mat vid sidan av, säger hon.


Läkare är kritiska

Daniel Atkinson, medicinsk rådgivare vid Treated.com, är kritisk till en fruktbaserad kost.

– Det största problemet med en fruktbaserad kost är att viktiga vitaminer som B12 utesluts, som du bara kan få från animaliska källor.

Han menar också att den höga sockerhalten i frukt kan orsaka problem på sikt.

– Föräldrar kan tycka att det enklare att servera persikor eller jordgubbar till sina barn än grönsaker. Men den relativt höga sockerhalten i frukt kan öka riskerna för att utveckla diabetes senare i livet, säger Daniel Atkinson till The Mirror.

Se klippet nedan. Vad tycker du om det här? Kommentera gärna.

Annons