Annons

Greta Thunberg om hatet på nätet: ''De är mer rädda för mig än för klimatkrisen''

Annons

På tåget till ekonomitoppmötet i Davos berättar 16-åringen om sitt engagemang, om kändisskapet och om hur hon tacklar hatet på nätet för Aftonbladet.

Greta Thunberg, 16, tröttnade på att ingen tog klimatfrågan på allvar. Hon bestämde sig för att själv göra något och skolstrejkade utanför riksdagen fram till valet.

I stora internationella tidningar som The Guardian och New York Times har 16-åringens engagemang uppmärksammats.

Men i och med att bli omskriven i världens alla tidningar tillkommer även ett visst kändisskap, nu berättar Greta för Aftonbladet om hur hon tacklar kändisskapet och den negativitet som finns på nätet.

Posted by Greta Thunberg on Friday, January 11, 2019

I en intervju med Aftonbladet svarar hon på frågor om hennes engagemang för den rådande klimatkrisen.

Vissa säger att det inte spelar någon roll vad den enskilda människan gör för klimatet, att det måste till politiska beslut?

– Att en person slutar flyga gör ingen skillnad, men att en person slutar flyga och inspirerar andra att göra samma sak, och skickar signalen att vi befinner oss i kris. Det är opinionsbildning. Det kan göra skillnad, säger hon.

Vad säger du till dem som hackar på dig på nätet?

– De måste alltid ha något att kritisera. Om det inte finns något så hittar de på något. Antingen är det en PR-byrå som ligger bakom mitt engagemang, föräldrar som har hjärntvättat mig, eller någon som betalat för att jag ska göra det här. De förstår inte klimatkrisens fulla innebörd. De verkar vara mer rädda för mig än för klimatkrisen.

Och på frågan om hon behandlas annorlunda för att hon är ung svarar hon så här:

– Ja, för att jag är ung och inte har så mycket livserfarenhet. Men det är just det som är mitt argument. Att jag är ung och säger till de vuxna att er generation har gjort så att vi unga inte har någon framtid, säger hon till Aftonbladet.

Posted by Greta Thunberg on Monday, December 17, 2018

Och om 10 år tror Greta att hon förmodligen kommer att hålla på med samma sak, men hoppas på att hon inte gör det, då det kommer betyda att klimatfrågan är löst.

Dela gärna vidare för att hjälpa till att hylla denna modiga 16-åring och hennes brinnande engagemang för vår jord, och våra barns framtid!

Annons