Gunnar fångade unika mötet mellan älgtjurarna på film - och bevittnade något speciellt

Jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen var ute och filmade i naturen förra veckan når han såg en fantastisk möte - när en vit älgtjur stötte på en brun älgtjur.

– För mig var det speciellt att se två så fina tjurar bredvid varandra, och just att en är brun och en är vit, säger han till Expressen.

Strax utanför Karlstad fick Gunnar se när en stor vit älgtjur träffade på sin bruna motsvarighet. De två tjurarna har han följt under flera år, men aldrig sett dem tillsammans.

– Den vita har jag haft koll på sen hon var kalv för åtta år sedan. Den bruna har jag haft koll på lika länge men då var han nog tre år redan. Så jag har fotograferat dem i många år, men det här är så vitt jag vet första gången de går tillsammans innan brunsten, säger Gunnar till Expressen.

Till vardags jobbar han som jaktvårdskonsulent i Karlstad, och han säger att det är ovanligt att se en vit och brun älgtjur tillsammans. Men det är inte så ovanligt att se älgtjurar stå tillsammans, som enligt honom är en fråga om trygghet.

– Det är för att känna lite på varandra, mäta sig mot varandra under lite mer trevliga former. Det ska bevisa vem som är störst bäst och vackrast och kanske för att undvika att slåss i onödan längre fram, säger han till Expressen.

Efter den mäktiga mötet har Gunnar inte sett dem tillsammans igen. Att ha en vit älg i området har gett Gunnar och hans kollegor värdefull information om hur älgarna rör sig, eftersom de vita är så lätta att identifera.

– Under vinter och sommar rör han sig i ett ganska avgränsat område. När havren mognar visar han sig alltid i ett mycket begränsat område och när brunsten sedan kommer drar han cirka en mil västerut till kor som han verkar vara bekant med sedan tidigare, säger Göran till Svenskjakt.se.

Titta på videon nedan för att se den otroligt fascinerande mötet:


Dela på Facebook