Annons

Hälften av alla barn och ungdomar som dricker energidryck får biverkningar

Annons

Hälften av alla barn och unga som dricker energidrycker har drabbats av biverkningar, det visar en ny undersökning, utförd av Norges motsvarighet till konsumentverket.

– Allra vanligast är plötsligt energifall och sömnstörningar, men också darrningar, hjärtklappning, hyperaktivitet, huvudvärk och bröstsmärtor, säger Gunstein Instefjord, enhetschef vid Forbrukerrådet i ett pressmeddelande.

Fyra av tio barn i åldern 10-15 uppger att de dricker energidrycker eftersom deras vänner gör det. Omkring 16 procent av dem i åldrarna 10-12 uppger reklam som en anledning att de dricker energidrycker.

Bland ungdomar mellan 15 och 18 år har fyra av tio provat att blanda energidrycker med alkohol.

Image result

Det här visar på en bekymmersam utveckling. Energidrycker har blivit en del av kosthållningen för ännu flera barn och unga, säger Gunstein Instefjord.

Forbrukerrådet förordar ett förbud mot försäljning av dryckerna till minderåriga.

– Barn och unga är i en sårbar fas av livet – både fysiskt, mentalt och socialt. Då är det extra oroväckande att det har blivit normalt att dricka industriellt framtagna läskedrycker med centralstimulerande ämnen som är förknippade med hälsorisker, säger Gunstein Instefjord, Forbrukerrådet.

Annons