Han radar upp potatis och köttbullar i en form. Titta nu noga när såsen hälls på

Det finns inget bättre än att få bjuda nära och kära på något riktigt gott. Vi har hittat ett fantastiskt recept som uppskattas av både stora och små. Kryddningen går att variera så man behöver aldrig tröttnat heller.

Du behöver:

• 700 g nötfärs

• 2 msk hackad persilja

• 1 hackad gul lök

• 1 krm paprikapulver

• 1 tsk salt

• 1 krm peppar

• 5 stora potatisar

Till såsen:

• 50 g smör

• 1 dl vetemjöl

• ca 4 dl mjölk

• salt

• peppar

• muskotnöt

• 200 g riven ost

Så här gör du:

1. Koka potatisen i 5–10 minuter, skiva i ca 1 cm tjocka skivor.

2. Blanda köttfärsen med kryddorna och rulla till 15 stora bullar.

3. Lägg potatisen i en ugnsfast form så de täcker botten. Varva köttbullar och potatisskivor enligt bilden.

4. Smält smöret i en kastrull.

5. Häll i mjölet under omrörning.

6. Häll över mjölken och låt koka upp. Sjud på svag värme i ca 5 minuter. Om såsen blir för tjock kan du tillsätta lite mer mjölk.

7. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

8. Häll såsen över köttbullarna och strö över riven ost.

9. Grädda i ugnen på 160 grader i cirka 40 minuter.

Resultatet blir en fantastiskt god gratäng som kommer att uppskattas av alla och dessutom går kryddningen att variera efter eget tycke på både köttbullarna och på såsen.

Här kan du se en video på hur man lagar lagar gudomliga gratäng:


Dela på Facebook