Han skulle riva en vägg i källaren. Det han fann bakom är svårt att beskriva!

Det kanske låter lite fånigt, men källare väcker alltid lite oro hos mig (och dessutom är det inte bara jag som känner så). Oftast är det något obehagligt med dem; kyla, fukt, och man vet aldrig vad en gammal källare kan lagra på. Till exempel upptäckte en turk år 1963 något som man pratar om idag! Inte bara det - man kan besöka den.

Han påbörjade projektet i källaren, där han började med att slå ut en vägg. Då fick han sitt livs överraskning. Bakom väggen dolde sig nämligen ett mystiskt rum. När han gick ner för trappan, blev hans förvåning ännu större!

fl1

Mannen fortsatte att gräva och upptäckte snart ett invecklat tunnelsystem med massor av grottliknande rum. Han hade helt ovetandes nu upptäckt den antika staden Derinkuyu, som är en del av regionen Kappadokien i centrala Turkiet.

Sedan upptäckten har 8 våningar av anläggningen exponerats.

fl2

De 8 våningarna de hittade kunde ta emot 50 000 människor. Och precis som i de flesta städer erbjuds mer än så: det finns ett bryggeri, ett kloster och på den lägsta nivån en kyrka.

fl3

För att djur och människor inte skulle dö av syrebrist, skapade de antika hantverkarna ett bra ventilationssystem med korrekt luftflöde.

fl4

Det är ganska intressant att de har hittills upptäckt 37 underjordiska städer i Kappadokien, men Derinkuyu är speciell, eftersom det är den enda av de som är direkt ansluten till en annan underjordisk stad - Kaymakli (den andra staden nås genom en 8 km lång tunnel).

fl5

Sedan 1985 har båda städerna varit på UNESCOs världsarv som en av de viktigaste exemplen på världskultur.

fl6

Vi vet inte klart varför man har byggt underjordiska städer. En teori är att det kunde ha varit en skyddande plats för de kristna. Det är troligt också, eftersom var och en av ingångarna till städerna skyddades av stora stendörrar.

fl8

Den underjordiska staden har nu blivit en populär turistattraktion. Och det är inte svårt att förstå varför.

fl7

Tänk hur chockad mannen måste blivit som upptäckte detta under sitt hem. Dela gärna om du skulle vilja besöka denna häftiga tunnelstad!

Dela på Facebook