Här är anledningarna till att du aldrig ska köpa levande julgranar... (med ett enkelt ord: INSEKTER)

Jul är för många av oss det bästa av året. Vi spenderar tid med vänner och familj, äter god mat och förvandlar våra hem till magiska underland. Det är ganska vackert! Självklart, så länge som våra vackert inredda hem inte invaderas av objudna gäster.

Och här pratar vi inte om de enskilda familjemedlemmarna - vi pratar om små insekter. 

Många människor tror inte att insekter är ett problem på vintern, men de kan det definitivt vara. När det är kallt ute så letar insekterna efter en trevlig varm plats att bosätta sig på. När de går in i ett varmt rum vaknar de till liv. Om du har en plastgran behöver du inte oroa dig för insekter. Om du föredrar ett levande träd visar vi vad du ska lägga märke till!

Att köpa en julgran är en kär tradition för tusentals familjer, och det finns något trevligt med att ha en riktig gran i ditt hem. Det luktar gott, och det är så fint. Men, som en del av naturen betyder det också att de kan fungera som hem för ett antal olika typer av insekter, varav många kommer att vara vilande i kylan men kommer gärna kommer till liv i värmen i vardagsrummet.

Bladlöss, små är svarta eller bruna är några av de vanligaste kvalstren.

En amerikansk studie visar att omkring 20 000 småkryp bor inuti varje gran. Forskarna hittade dessutom 400 olika sorters insekter, skriver Expressen.

Vanligtvis handlar det om olika spindlar, kvalster, löss och termiter, men det finns också olika skalbaggar, som jordlöpare, som lever på att äta små löss i granen.

Djuren är till största del ofarliga för oss. Men Charlotte Jonsson, biolog och insektsexpert på Naturhistoriska riksmuseet, tipsar om hur man slipper krypen.

– Ge granen lite karenstid innan du tar in den. Ställ den i ett garage, ett förråd eller i något annat utrymme som är lite varmt under natten och låt krypen vakna där. Sedan skakar du granen rejält innan du tar in den på riktigt, då faller de flesta djuren av, säger Charlotte Jonsson till Amelia.

När du har trädet, se till att dammsuga regelbundet runt basen. Detta kommer att hålla barr från golvet, och kommer också att suga upp några insekter som har beslutat att klättra ur trädet och gå på upptäcktsfärd.

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!


Dela på Facebook