Här är demensboendet där det bjuds på trerätters festmåltid!

Vin och trerätters till lunch kan låta som en lyx, men på det kommunala demensboendet i Håbo är det en del av vardagen.

På Solängens äldreboende står det dukat med finporslin och vinglas. Idag är ingen vanlig fredag, boendet har var tredje vecka infört en lyxlunch på schemat, som ett sätt att skapa mer trivsel och öka aptiten på de äldre och dementa som bor här.

– Hunger är något som ofta försvinner med åldern. Det kan leda till viktnedgångar och i längden öka risken för fallolyckor. Därför känns maten väldigt viktig, förklarar enhetschefen Emmeli Söderberg till svt.se

Hon berättar att det på äldreboendet finns tre heltidsanställda kockar som lagar alla måltider från grunden.

– Det gör att vi kan anpassa maten efter önskemål. Vet vi att någon inte äter sill, då kan vi servera något annat.

Fläskfilé och cheesecake

I köket förbereder kocken Yvonne Smids det sista inför servering. Just i dag består lyxlunchen av toast skagen till förrätt, fläskfilé med klyftpotatis och pepparsås till huvudrätt och cheesecake med ananastopping till efterrätt.

– Vi försöker så gott vi kan laga näringsriktig mat i lagom stora portioner. Jag tror lyxlunchen också bidrar till att öka välmåendet hos de boende, säger hon.

Favoriträtten: Rotmos och fläsklägg

Yvonne visar mig runt i köket innan hon lägger upp förrättstallrikar på en vagn som ska rullas ut till borden. Samtidigt förser övrig personal de boende med dryck. Vissa vill ha ett glas vin, andra föredrar saft.

Lasse Unnebo är 91 år och en av de som bor på Solängen. Han håller upp sitt vinglas i en skål.

– Det känns ju väldigt högtidligt det här. Men favoriträtten, det måste vara rotmos och fläsklägg. Då kan man smaska i sig allt utom benen, säger han.

Vi på Viralking tycker detta är fantastiskt och är något för andra äldreboenden att se upp till. Dela detta så att mer kan ta del av detta!

[contentblock id=6 img=gcb.png]


Dela på Facebook