Annons

Här är kvinnan som har avbrutit över 2500 barnäktenskap och skickar tillbaka tjejerna till skolan

Annons

Hjältar bär inte alltid en mantel och sällan får de den uppmärksamhet de förtjänar. En av dessa hjältar är Theresa Kachindamoto.

Theresa Kachindamoto är yngst av tolv barn och valdes 2003 som kunglighet i byn av sin familj. Hon kommer ifrån en by i Monkey Bay-regionen i Malawi.

Malawi är ett av världens fattigaste länder och också ett av de länder som har högst andel barnäktenskap. Fler än hälften av landets flickor gifter sig innan de fyller 18, något som Theresa Kachindamoto gör allt hon kan för att stoppa.

I Sverige slutade man erkänna barnäktenskap, som ingåtts utanför Sverige, först i januari 2019.


Organisationer har länge försökt varna föräldrar om faran för för tidigt äktenskap och graviditet. Men ofta är föräldrarna för fattiga för att ta hand om sina döttrar, så de tror att de inte har något annat val.

Efter att ha tillbringat 27 år som universitetssekreterare - ägnade hon sig helt för att förbjuda barnäktenskap bland hennes folk. Hon förväntade sig aldrig att så många människor skulle lyssna på hennes ord, hon hade dessutom fem egna barn att ta hand om, men hennes goda rykte om att hon var en bra människa började sprida sig och folket ville att hon skulle leda dem, rapporterar Aljazeera.

Och hon var fast besluten om att sätta stopp för barnäktenskap, som dock har varit olagligt sedan 2015, men som tyvärr bryts allt för ofta.

Hon reste runt i Monkey Bay och träffade ett flertal 12-åriga flickor som hade både make och barn och hon sa till dem:

"Oavsett om du gillar det eller inte, vill jag att dessa äktenskap ska avbrytas".


Med hennes arbete lyckades hon avbryta mer än 2500 barnäktenskap och fick alla tjejer att gå i skolan.

Flera föräldrar började protestera mot hennes handlingar, men Theresa accepterade inte det. Eftersom folkets mentalitet ofta är svårt att förändra, så ändrade hon lagen.

Trots att hon fick dödshot, var Theresa inte orolig:

”Jag bryr mig inte, jag bryr mig inte. Jag sa det, vi kan prata om det, men de här tjejerna ska gå tillbaka till skolan,” sa hon.

Theresa ser också till att hon hittar sätt att betala skolan för tjejer vars föräldrar inte har råd med det.

Theresa är verkligen inspirerande och en kraft som verkligen behövs i dagar som dessa! I videon här nedan kan du se en intervju med henne!

Annons